Posna ČOKO BAKLAVA za Badnje veče oduševiće ukućane - Toliko je ukusna i JEDNOSTAVNA za pripremu da ćete je spremati i kada se ne posti
Ako volite klasičnu baklavu i ovaj recept će vam se sigurno svideti.
Ako ove godine želite da na Badnje veče iznenadite svoje ukućane nečim zaista posebnim, posna čoko baklava je pravi izbor! Ova poslastica savršeno kombinuje bogatstvo ukusa čokolade i tradiciju posnih kolača, a ujedno je i jednostavna za pripremu.
Toliko je ukusna da ćete je sigurno praviti i nakon posta, kad god poželite nešto slatko. Njena mekanost, hrskavost i bogatstvo ukusa čini je nezaboravnom, a miris koji će se širiti iz vaše kuhinje biće prava čarolija. Pripremite se da ova posna baklava postane pravi hit na vašoj trpezi, ali i omiljena poslastica tokom cele godine!
Sastojci:
12 kora za baklavu
Za fil:
300 g mlevenih oraha
150 g čokolade za kuvanje
150 g posnog mlevenog keksa
6 kašika griza
5 kašika šećera
150 ml vode
100 ml ulja
Za sirup:
500 ml vode
500 g šećera
Za premazivanje:
50 ml ulja
50 ml vode
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora.
Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica.
Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Pripremite sirup - kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne. Ostavite sirup da se ohladi.
Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi.