Ovako se PRAVILNO priprema i ukrašava BOŽIĆNA ČESNICA - Običaj koji donosi sreću, blagostanje i zdravlje
Prema narodnom verovanju za Božić treba pripremito poseban kolač, a evo šta po običajima treba da se stavi u česnicu!
Prema narodnim običajima na Božić je neophodno pripremiti česnicu, odnosno pogaču koju porodica jede tokom prazničnog doručka.
Kao slavski kolač koji je simbol slave, česnica je simbol Božića i priprema se rano ujutru na dan Božića. Običaj je da se u česnicu stavi novčić, dren ili bagrem, dok su se nekada stavljali i zrno pasulja ili kukuruza.
Kada se porodica okupi za Božićnom trpezom, česnica se "lomi" i deli među članovima porodice. Veruje se da će onaj koji pronađe novčić biti srećan i pratiće ga pozitivna energija cele godine, a ukoliko pronađete bagrem ili dren, sačuvaćete zdravlje.
Nekada su ljudi koji su se bavili poljoprivredom u česnicu stavljali zrno kukuruza, pšenice ili pasulja, pa ukoliko bi ova zrna pronašli u česnici to bi značilo da će godina biti rodna i puna blagostanja.
Česnica se ukrašava raznim simbolima poput krsta, krugovima, zvezdama, a od testa se prave oblici ptica, cveća, listova, grozda...
Česnica se najčešće pravi od belog ili integralnog brašna, a u zavisnosti od želje i ukusa, možete u testo dodati jaja ili mleko.
U Vojvodini su običaji malo drugačiji, pa se za Božić priprema slatka česnica. Veruje se da će posluženje slatkog kolača na Božić doneti blagostanje i "slatku" godinu. Ovakva česnica pravi se od kora za pitu i fila od oraha, meda i šećera. Često se u kolač dodaju orašasti plodovi i suvo voće. Iako je slatka i u ovu česnicu se stavlja srećan novčić koji svaki član porodice želi da izvuče.
Recept za integralnu pogaču za Božić
Sastojci:
brašno - 450 g, integralno
brašno - 3 kašike, belo pšenično
voda - 200 ml, hladna
kiselo mleko - 3 kašike
šećer - 1 kašičica
so - 1 kašičica
ulje - 3 kašike
kvasac - 1/3 kocke, svež od 42 g
Priprema:
U mlakoj vodi umutite 3 kašike kiselog mleka. Dodajte u ovu smesu izmrvljeni kvasac, šećer i 3 kašike belog pšeničnog brašna. Ostavite 5 do 10 minuta da se kvasac aktivira. Čim je kvasac aktivan, dodajte ulje i so. Umesite meko testo od integralnog brašna koje se ne lepi.
Dodavanje belog brašna kod aktiviranja kvasca pomaže da bolje naraste vaša integralna pogača. Veću posudu premažite uljem i ostavite testo u noj da dobro naraste. Ne zaboravite da pokrijete posudu krpom ili providnom folijom. Testo treba da 3 puta uveća zapreminu.
Gotovo testo premesite šakom integralnog brašna i napravite oblik pogače. Stavite papir za pečenje u pleh, pospite ga sa malo brašna i preko stavite pogaču. Pospite pogaču odozgo sa još malo brašna i napravite nekoliko površinskih rezova.
Ostavite ponovo pogaču da naraste oko 15-20 minuta. Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta, ne manje. Hleb od ovog tipa brašna traži duže vreme za pečenje. Gotovu pogaču umotajte u krpu i ostavite 20-30 minuta da odmori. Ova vrsta hleba ima specifičan ukus i strukturu.
Srbija Danas/Sensa/Prenela J.Š.