VASINA TORTA je na listi 100 najboljih u EVROPI! Osmislila je tašta iz PARAĆINA iz zahvalnosti svom ZETU - Poslastica puna oraha, savršena za prazničnu trpezu
Evo jednog autentičnog srpskog recepta za tortu koji je nastao verovali ili ne u Paraćinu, a još neverovatnije da je recept osmislila tašta svom zetu Vasi u znak zahvalnosti
Poznati magazinski kulinarski sajt "Taste atlas" napravio je listu 100 najbolji torti u Evropi. Ne morate sumnjati, jer se i neke iz naše zemlje nalaze na njoj.
U pitanju su neprevaziđena torta reforma, koja je zauzela 29 mesto, a samo dva mesta iza nje nalazi se Vasina torta. Na 72. mestu nalazi se Lenja pita, koju zapravo više smatramo kolačem nego tortom, ali ipak su je uvrstili na listu.
Kažu da je Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. Po priči, nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima, jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život i nje i deteta.
Kad je Jelena na svet donela zdravo dete, Vasina tašta je odlučila da mu se oduži, pa mu napravila tortu, danas je to čuvena Vasina torta.
Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje.
Treba imati i na umu da su narandže davne 1908. godine bile pravo malo bogatstvo u kuhinji jedne žene i da se torta sa njom u receptu nije mogla naći u svakoj kući.
Šta nam je sve potrebno:
Za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
1 kašika brašna
6 kašika mlevenih badema
1 kašičica ekstrakta vanile
Za I fil:
125ml mleka
4 kašike šećera
200g mlevenih oraha
4 žumanca
125g šećera
10 kašika soka od pomorandže i narendana korica
100g čokolade za kuvanje
150 g rastopljenog putera
Za drugi fil:
4 belanca
200g šećera
125ml vode
kašičica soka od limuna
Način pripreme:
Za koru umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutiti pet žumanaca sa šećerom, pa dodati brašno, mlevene bademe i vanilu. Na kraju pomešati žumanca i belanaca. Sipati smesu u okrugli podmazani pleh. Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170C 25 minuta. Kad se kora ispeče, ostaviti je da se ohladi.
Za fil prokuvati mleko sa šećerom, dodati mlevene orahe i čokoladu. Nacediti sok od pomorandže, dodati narendanu koricu pomorandže, žumanca umućana sa šećerom na pari (10 minuta). Kuvani krem prohladiti pa mu dodati umućeni puter mešajući dok se sve ne sjedini.
Posebno umutiti šam od belanaca u koji treba lagano dodati vruć ukuvani šećer gustine meda i sok od limuna. Ovaj proces je veoma bitan pošto ne želimo da koristimo termički neobrađena belanca i žumanca.
Koru za tortu premazati prvim filom, kremom od oraha, a celu tortu premazati šamom od belanaca. Držati je do služenja u frižideru. Tortu ukrasiti kolutovima sveže pomorandže ili napraviti ušećerene.
Srbija Danas/Stil, L.V./Prenela J.Š.