Baklava BEZ KORA sa orasima idealna je za Badnji dan - Topi se u ustima koliko je SOČNA, nije preslatka i začas gotova
Recept za baklavu bez kora morate zabeležiti, jer svako ko je bude probao, sigurno će vam tražiti reecept.
Kada Badnji dan dođe, svaki trenutak proveden sa porodicom i prijateljima postaje poseban, a trpeza je nezamisliva bez onih omiljenih slatkiša koji upotpunjuju prazničnu atmosferu. Ova baklava bez kora sa orasima je upravo ono što vam treba – brzinska, sočna, s intenzivnim aromama koje se topi u ustima, ali nije preslatka.
Idealna je za sve one koji žele da uživaju u bogatom ukusu baklave, ali uz jednostavniji i brži način pripreme. Savršen spoj tradicije i inovacije, ova baklava je jednostavno neodoljiva i biće pravi hit na vašoj trpezi.
Sastojci:
250 g brašna
150 g griza
250 ml kisele vode
150 ml ulja
kesica praška za pecivo
100 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
300 g šećera
1 kesica vanilin-šećera
1 limun
Priprema:
U činiju sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mlevene orahe, seckane orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmešajte.
Smesu sipajte u tepsiju koju ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Pecite na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se hladi.
Dok se kolač hladi, u šerpicu sipajte 300 grama šećera i isto toliko vode, pa stavite da se kuva. Kad proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuvajte još pet minuta. Vrućim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mestu.
Pre služenja isecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha.
Prijatno!