Баклава БЕЗ КОРА са орасима идеална је за Бадњи дан - Топи се у устима колико је СОЧНА, није преслатка и зачас готова
Рецепт за баклаву без кора морате забележити, јер свако ко је буде пробао, сигурно ће вам тражити реецепт.
Када Бадњи дан дође, сваки тренутак проведен са породицом и пријатељима постаје посебан, а трпеза је незамислива без оних омиљених слаткиша који употпуњују празничну атмосферу. Ова баклава без кора са орасима је управо оно што вам треба – брзинска, сочна, с интензивним аромама које се топи у устима, али није преслатка.
Идеална је за све оне који желе да уживају у богатом укусу баклаве, али уз једноставнији и бржи начин припреме. Савршен спој традиције и иновације, ова баклава је једноставно неодољива и биће прави хит на вашој трпези.
Састојци:
250 г брашна
150 г гриза
250 мл киселе воде
150 мл уља
кесица прашка за пециво
100 г млевених ораха
100 г сецканих ораха
300 г шећера
1 кесица ванилин-шећера
1 лимун
Припрема:
У чинију сипајте брашно, гриз, прашак за пециво, млевене орахе, сецкане орахе, киселу воду и уље, па све добро измешајте.
Смесу сипајте у тепсију коју сте претходно премазали уљем и посули брашном. Пеците на 180 степени док се колач не одвоји од ивица плеха. Оставите колач у плеху да се хлади.
Док се колач хлади, у шерпицу сипајте 300 грама шећера и исто толико воде, па ставите да се кува. Кад прокључа додајте кесицу ванилин-шећера и сок од једног лимуна, па кувајте још пет минута. Врућим сирупом прелијте баклаву и оставите да стоји на хладном месту.
Пре служења исеците баклаву на коцке и по жељи је украсите половинама језгра ораха.
Пријатно!