Рецепт за најлепшу БОЖИЋНУ ПЕЧЕНИЦУ - Месо сочно и раздваја се од костију, а корица хрскава и слана
Печеница је традиционално део трпезе за Божић, а уз ове савете кувара биће савршено печена. Пазите на грешку који многи праве чим испеку месо!
Печење је звезда празничне трпезе, а многи воле да кажу да ако је печење за Божић успело, то је знак да нас чека добра година. Стога ништа не препуштајте случају и водите рачуна да испоштујете ово:
1. Ноћ пре печење, тј. на Бадње вече, комад свеже прасетине добро намажите са сољу са сваке стране.
2. На Божић ујутру проверите да ли је рерне чиста, а онда је укључите и загрејте на 250 степени Целзијуса.
3. Усољено месо намажите са машћу са сваке стране и ставите у плех.
4. Долијте и 200 мл воде.
5. Ставите печење у загрејану рерну коју сте потом смањили на 200 степени Целзијуса.
6. Када месо порумени, температуру смањите на 180 степени Целзијуса.
7. Колико килограма има месо толико сати печете печење - ни минут краће.
8. Повремено доливајте воде и уклопите тако да сва вода испари онај моменат када је печење готово.
Састојци:
Комад свињског меса по избору
Со, бибер
Мало уља
2 црна лука или 2 шаргарепе
Припрема:
Месо обилно посолите и побиберите, уље загрејте у тигању с дебелим дном. Печеницу запеците са свих страна док не добије златну боју и корицу. На овај начин, спољашњост се запече и мало стврдне и спречава сокове из меса да исцуре. Добићете сочнији и укуснији комад меса на трпези за Божић!
Поврће, лук или шаргарепу, исеците на крупне комаде. Пажљиво их поређајте у плех тако да отприлике добијете величину комада меса. На поврће ћете положити печеницу, и нећете морати да бринете да ли је загорела или се залепила за плех. Поврће по завршетку печења можете бацити или додати прилогу уз месо, важно је да обави улогу "заштитника" печенице у рерни.
Рерну загрејте на 200 степени и пеците месо 40 минута по килограму. Пред сам крај печења, мало појачајте температуру како бисте добили још лепшу корицу. Проверите температуру термометром за месо, или сецните један комад и проверите да ли је сочно. Добро испечена свињетина требало би да буде благо ружичаста изнутра, али никако розе јер то значи да није готова.
Након печења, обавезно замотајте месо у фолију и оставите најмање 15 минута да одстоји. Сокови ће се тако правилно распоредити по месу, ако га сечете одмах, постаће суво и тврдо.
Србија Данас/Стил, Ствар укуса/Пренела Ј.Ш.