Прича о настанку овог БОЖИЋНОГ КОЛАЧА је пуна ЉУБАВИ - Бака Јела је открила ЈЕДИНИ ПРАВИ рецепт за PANETTONE, слаткиш пун СУВОГ ВОЋА
Ако одвојите време и претражите традиционалне италијанске рецепте, сигурно ћете пронаћи слаткиш по Вашем укусу. Један од италијанских колача је већ дуже време присутан на нашем тржишту, али му можда још увек нисте пружили шансу. Уколико је то случај, ето прилике да исправите ту грешку, и правац по италијански слатки специјалитет – panettone колач.
Овај колач, у облику у ком се данас конзумира, присутан је на трпезама широм Италије већ деценијама, али су његови корени у Милану. Први пут се „слатки хлеб“ спомиње још у доба Римског царства. Постоји више легенди о настанку овог колача, али једна од најуверљивијих, и најромантичнијих, је да је једном приликом млади пекар био приморан да на брзину смисли десерт од састојака које је већ имао у кухињи, и да је том приликом настао panettone.
Праву популарност овај божићни колач стиче након Првог светског рата захваљујући миланском пекару Анђелу Моти, по коме је компанија, која и данас производи најукусније италијанске божићне колаче, добила име.
Поред богатих укуса Мота је изменио и традицију прављења panettonea терајући тесто да „расте“ чак три пута. Данас су ови светски познати божићни колачи изузетно лагани, пријатне текстуре која се топи у устима. Овај божићни колач данас можете пронаћи широм света, али ако Вас пут нанесе у Милано, верујемо да ћете наког првог залогаја оригиналног италијанског panettonea схватити зашто се panettone везује баш за овај град.
За наш портал бака Јела је открила како изгледа оригинални рецепт за овај слаткиш пун сувог воћа.
Потребно је:
100 мл млека
1 јаје
15 гр квасца
1 кашика шећера
50 гр маслаца или маргарина
мало уља
350 - 400 гр брашна
корица лимуна
мало соли
мускатни орашчић
100 гр сувог грожђа
5о гр сувих кајсија
50 гр сувих смокава
50 гр сувих јагода
50 гр сецканих ораха
50 гр сувих шљива
Припрема:
Размутити квасац у мало воде, па додати шећер. Кад надође сипати у ванглу, додати јаје, млеко, уље, сецкан маслац, корицу лимуна, мускатни орашчић, брашно, со, а затим суво воће сечено на коцкице. Замесити тесто па га покрити да одмори 30 минута. Истрести на сто, посути мало брашном, мало га развући па увити у ролницу и ставити у плех. Одморити 20 минута, премазати жуманцетом и пећи 45 минута на 200 степени. Посути прах шећером. Охлађен сећи и служити после ручка.