Recept za najlepšu BOŽIĆNU PEČENICU - Meso sočno i razdvaja se od kostiju, a korica hrskava i slana
Pečenica je tradicionalno deo trpeze za Božić, a uz ove savete kuvara biće savršeno pečena. Pazite na grešku koji mnogi prave čim ispeku meso!
Pečenje je zvezda praznične trpeze, a mnogi vole da kažu da ako je pečenje za Božić uspelo, to je znak da nas čeka dobra godina. Stoga ništa ne prepuštajte slučaju i vodite računa da ispoštujete ovo:
1. Noć pre pečenje, tj. na Badnje veče, komad sveže prasetine dobro namažite sa solju sa svake strane.
2. Na Božić ujutru proverite da li je rerne čista, a onda je uključite i zagrejte na 250 stepeni Celzijusa.
3. Usoljeno meso namažite sa mašću sa svake strane i stavite u pleh.
4. Dolijte i 200 ml vode.
5. Stavite pečenje u zagrejanu rernu koju ste potom smanjili na 200 stepeni Celzijusa.
6. Kada meso porumeni, temperaturu smanjite na 180 stepeni Celzijusa.
7. Koliko kilograma ima meso toliko sati pečete pečenje - ni minut kraće.
8. Povremeno dolivajte vode i uklopite tako da sva voda ispari onaj momenat kada je pečenje gotovo.
Sastojci:
Komad svinjskog mesa po izboru
So, biber
Malo ulja
2 crna luka ili 2 šargarepe
Priprema:
Meso obilno posolite i pobiberite, ulje zagrejte u tiganju s debelim dnom. Pečenicu zapecite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju i koricu. Na ovaj način, spoljašnjost se zapeče i malo stvrdne i sprečava sokove iz mesa da iscure. Dobićete sočniji i ukusniji komad mesa na trpezi za Božić!
Povrće, luk ili šargarepu, isecite na krupne komade. Pažljivo ih poređajte u pleh tako da otprilike dobijete veličinu komada mesa. Na povrće ćete položiti pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Povrće po završetku pečenja možete baciti ili dodati prilogu uz meso, važno je da obavi ulogu "zaštitnika" pečenice u rerni.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite meso 40 minuta po kilogramu. Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Proverite temperaturu termometrom za meso, ili secnite jedan komad i proverite da li je sočno. Dobro ispečena svinjetina trebalo bi da bude blago ružičasta iznutra, ali nikako roze jer to znači da nije gotova.
Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da odstoji. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.
Srbija Danas/Stil, Stvar ukusa/Prenela J.Š.