Овако се ПРАВИЛНО припрема и украшава БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА - Обичај који доноси срећу, благостање и здравље
Према народном веровању за Божић треба припремито посебан колач, а ево шта по обичајима треба да се стави у чесницу!
Према народним обичајима на Божић је неопходно припремити чесницу, односно погачу коју породица једе током празничног доручка.
Као славски колач који је симбол славе, чесница је симбол Божића и припрема се рано ујутру на дан Божића. Обичај је да се у чесницу стави новчић, дрен или багрем, док су се некада стављали и зрно пасуља или кукуруза.
Када се породица окупи за Божићном трпезом, чесница се "ломи" и дели међу члановима породице. Верује се да ће онај који пронађе новчић бити срећан и пратиће га позитивна енергија целе године, а уколико пронађете багрем или дрен, сачуваћете здравље.
Некада су људи који су се бавили пољопривредом у чесницу стављали зрно кукуруза, пшенице или пасуља, па уколико би ова зрна пронашли у чесници то би значило да ће година бити родна и пуна благостања.
Чесница се украшава разним симболима попут крста, круговима, звездама, а од теста се праве облици птица, цвећа, листова, грозда...
Чесница се најчешће прави од белог или интегралног брашна, а у зависности од жеље и укуса, можете у тесто додати јаја или млеко.
У Војводини су обичаји мало другачији, па се за Божић припрема слатка чесница. Верује се да ће послужење слатког колача на Божић донети благостање и "слатку" годину. Оваква чесница прави се од кора за питу и фила од ораха, меда и шећера. Често се у колач додају орашасти плодови и суво воће. Иако је слатка и у ову чесницу се ставља срећан новчић који сваки члан породице жели да извуче.
Рецепт за интегралну погачу за Божић
Састојци:
брашно - 450 г, интегрално
брашно - 3 кашике, бело пшенично
вода - 200 мл, хладна
кисело млеко - 3 кашике
шећер - 1 кашичица
со - 1 кашичица
уље - 3 кашике
квасац - 1/3 коцке, свеж од 42 г
Припрема:
У млакој води умутите 3 кашике киселог млека. Додајте у ову смесу измрвљени квасац, шећер и 3 кашике белог пшеничног брашна. Оставите 5 до 10 минута да се квасац активира. Чим је квасац активан, додајте уље и со. Умесите меко тесто од интегралног брашна које се не лепи.
Додавање белог брашна код активирања квасца помаже да боље нарасте ваша интегрална погача. Већу посуду премажите уљем и оставите тесто у ној да добро нарасте. Не заборавите да покријете посуду крпом или провидном фолијом. Тесто треба да 3 пута увећа запремину.
Готово тесто премесите шаком интегралног брашна и направите облик погаче. Ставите папир за печење у плех, поспите га са мало брашна и преко ставите погачу. Поспите погачу одозго са још мало брашна и направите неколико површинских резова.
Оставите поново погачу да нарасте око 15-20 минута. Пеците је у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 50 минута, не мање. Хлеб од овог типа брашна тражи дуже време за печење. Готову погачу умотајте у крпу и оставите 20-30 минута да одмори. Ова врста хлеба има специфичан укус и структуру.
Србија Данас/Сенса/Пренела Ј.Ш.