REFORMA OBLANDA je najbolji sitni kolač za BOŽIĆNU trpezu - Pun je sočnog ČOKO FILA, a recept uspeva čak i POČETNICIMA
Mekani fil i šuškavi premaz od belanaca na oblandi oduševiće sva vaša čula
Oblande koje se spremaju na specifičan način i neprikosnoveni su favorit svima koji ih okuse ne zaslužuju da se zovu ništa manje nego Kraljica štangle. Reforma oblande su hrskave poput kupovnih napolitanki, ali neuporedivo kvalitetnije i krajnje neodoljive. Proverite što pre!
NAPOMENA: Reforma oblande u svom sastavu nemaju mleko i mlečne proizvode (ako ne insistirate na upotrebi putera), te su bezbedne za osobe preosetljive na njih.
Sastojci:
Za kore:
3 lista oblande (velika, 27.5 x 37.5 cm)
6 belanaca
250 g šećera
250 g mlevenih oraha
Za fil:
6 žumanaca
200 g šećera
150 g čokolade
250 g margarina/putera
Priprema:
Kore:
Ulupajte belanca u čvrst šam, pa postepeno dodajte šećer muteći neprekidno dok se sav šećer ne rastvori.
Umešajte lagano mlevene orahe, te dobijenu masu podelite na tri jednaka dela.
Svakim delom premažite hrapave strane sve tri oblande.
Pecite u rerni zagrejanoj na 170 ºC oko 15 minuta.
SAVET: Možete peći koru jednu po jednu ili istovremeno ako imate opciju sa ventilatorom. U mojoj je bilo moguće ispeći dve istovremeno i potom treću posebno.
Ispečene kore ostavite da se ohlade.
NAPOMENA: Malo će se krajevi oblandi podići i saviti, al će se filovanjem ispraviti, ne brinite.
Fil:
Umutite žumanca sa šećerom, pa skuvajte u sudu nad parom ili u mikrotalasnoj.
Pred kraj umešajte otopljenu čokoladu, te ostavite da se ohladi.
Izmiksajte omekšali margarin i sjedinite ga sa ohlađenim kremom.
Završni postupak:
Oblandu postavite na tacnu premazanom stranom prema gore. Od fila odvojite par punih kašika, a preostalu količinu podelite na dva dela.
Prvu polovinu nanesite na prvu oblandu, prekrijte drugom, pa nju premažite drugom polovinom fila.
Slaganje završite trećom oblandom.
Prekrijte kolač providnom folijom, opteretite nečim težim i ostavite na hladnom mestu nekoliko sati.
SAVET: Nemojte oblande uvijati u kesu niti poklapati zvonom jer će samo ovako ostati hrskave tj. neće omekšati previše.
Skinite foliju, namažite prethodno odvojenim delom fila i pospite mlevenim orasima po želji.
Secite na štangle i uživajte!
Srbija Danas/Recept MarinaSTaste