POSNI PODVARAK je najukusniji obrok za Badnje veče - Pripremite raskošno i svečano jelo kojem niko ne može odoleti
Ukoliko razmišljate koje jelo bi najbolje bilo za Badnje veče, predlog je posni podvarak sa lososom - ukusno i svečano
Ako želite da ove Badnje večeri na trpezi imate jelo koje je i tradicionalno i neodoljivo ukusno, posni podvarak je pravi izbor! Ovo raskošno i svečano jelo spoj je bogatog ukusa kiselkastog i dimljene note, sa savršenim spojem kupusa, lososa i začina. Posni podvarak je obrok kojem niko neće moći da odoli, čak ni oni koji inače nisu veliki ljubitelji posnih jela. Njegova jednostavna priprema, ali bogatstvo ukusa, učiniće ga nezaobilaznim na vašoj trpezi, stvarajući posebnu atmosferu i donoseći miris tradicije u svaki kutak doma. Pripremite ovo jelo i unesite malo magije Badnje večeri u svoj dom!
Potrebno:
1 glavica kiselog kupusa
1 glavica crnog luka
4-5 lovorova lista
biber
ulje
500 g lososa (može i dimljeni šaran ili skuša)
Za marinadu:
70 ml ulja
sitno iseckan ruzmarin
3 čena sitno iseckanog belog luka
½ kašičice suvog začina
¼ kašičice začinske paprike
Priprema: Crni luk sitno iseckajte i propržite na zagrejanom ulju. Kupus sitno iseckajte, kao za salatu i dodajte luku. Začinite biberom i stavite lovor. Dinstajte na umerenoj temperaturi uz povremno dodavanje tople vode (oko 150-200 ml), oko 30 minuta. Pripremljeni kupus sipajte u keramički sud, a preko rasporedite ribu koju ste prethodno provukli kroz marinadu. Gusti deo marinade sipajte preko ribe.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 25-30 minuta, piše Minina kuhinja.