Рецепт за ПОСНУ ПИТУ КУПУСНИК - Предјело идеално за божићну трпезу, спрема се са киселим купусом
Предјело за предстојеће празнике.
Ево једног рецепта за све љубитеље киселог купуса. Спремите је за предстојеће празнике, пита са киселим купусом, познатија и као "купусник".
Пита је посна па је можете сервирати и за Бадње вече.
Састојци:
- 500 г кора за питу
- 1 већа главица киселог купуса
- 1 струк празилука
- со, бибер
- око 100 мл мешавине уља и киселе воде
Главицу киселог купуса оперите, исеците на четвртине и самељите на машини за месо. Неке жене сецкају купус за купусник и генерално, нема неке велике разлике, с тим што ја волим да је купус ситнији па га самељем.
Самлевени купус исцедите између дланова што више можете. Празилук ситно исецкајте и на уљу пропржите па додајте оцеђени купус, промешајте и динстајте на тихој ватри. По потреби мало досолите али не претерујте јер је купус ионако довољно слан. Побиберите по укусу, промешајте и измакните са рингле.
Раширите једну кору и попрскајте је мешавином уља и киселе воде. Преклопите другом кором и по средини распоредите купус. Преклопите обе стране до средине, с тим да се не преклапају већ само додирују и уролајте коре. Поређајте у папиром обложени плех.
Тако урадите и са преосталим корама. Попрскајте их одозго преосталом мешавином уља и воде и испеците у рерни загрејаној на 180 степени док не порумени одозго.