Recept za POSNU PITU KUPUSNIK - Predjelo idealno za božićnu trpezu, sprema se sa kiselim kupusom
Predjelo za predstojeće praznike.
Evo jednog recepta za sve ljubitelje kiselog kupusa. Spremite je za predstojeće praznike, pita sa kiselim kupusom, poznatija i kao "kupusnik".
Pita je posna pa je možete servirati i za Badnje veče.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- 1 struk praziluka
- so, biber
- oko 100 ml mešavine ulja i kisele vode
Glavicu kiselog kupusa operite, isecite na četvrtine i sameljite na mašini za meso. Neke žene seckaju kupus za kupusnik i generalno, nema neke velike razlike, s tim što ja volim da je kupus sitniji pa ga sameljem.
Samleveni kupus iscedite izmedju dlanova što više možete. Praziluk sitno iseckajte i na ulju propržite pa dodajte ocedjeni kupus, promešajte i dinstajte na tihoj vatri. Po potrebi malo dosolite ali ne preterujte jer je kupus ionako dovoljno slan. Pobiberite po ukusu, promešajte i izmaknite sa ringle.
Raširite jednu koru i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Preklopite drugom korom i po sredini rasporedite kupus. Preklopite obe strane do sredine, s tim da se ne preklapaju već samo dodiruju i urolajte kore. Poredjajte u papirom obloženi pleh.
Tako uradite i sa preostalim korama. Poprskajte ih odozgo preostalom mešavinom ulja i vode i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni odozgo.