БАДЊЕВКА, старинска ПИТА која се прави за БАДЊЕ ВЕЧЕ - Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт за ОБАВЕЗАН детаљ на трпези
У понедељак је Бадни дан и пости се. Уколико желите да трпезу обогатите са нечим слатким, препоручујемо вам овај рецепт за баклаву. Богата пита од сувог воћа и ораха назива се Бадњевка, која се традиционално спрема за Бадње вече.
Бадње вече представља припрему за један од најрадоснијих хришћанских празника - Божић. Православни верници га обележавају 6. јануара, а за овај празник се везују разни ритуали и обичаји који слуте на срећу, радост и благостање. Стари обичај је да на Бадњи дан треба унети у дом Бадњак, дрво које се сече ујутру, а уноси се у дом увече и ложи се у ватру. У дом се уноси слама као симболично подсећање на рођење Христа у Витлејемској пећини.
Поред свега што је неопходно да се нађе на празничној трпези за Бадњи дан, обавезна је и пита коју су наши стари називала Бадњевка.
Она је заправо верзија баклаве, а одлична је посластица за дан поста.
Састојци за тесто:
500 г кора за питу
250 г млевених ораха
250 г сувог воћа по жељи
200 г уља
1 шоља шећера
1 шоља воде
Састојци за сируп:
2 шоље шећера
1 шоља воде
1 кашика лимуновог сока
Комадић коре од лимуна
Упутства:
Растопите маргарин у шерпи, додајте млевене орахе и воће, а затим додајте шећер. Мешајте док се сви састојци добро не сједине.
Додајте шољу воде и кувајте смесу док не постане густа. Склоните са ватре и оставите да се охлади.
Узмите кору за питу, ставите део фила од ораха и печурака дуж краја коре и увијте у ролат. Понављајте поступак док не потрошите све коре и фил.
Поређајте ролате у плех обложен папиром за печење.
Рерну загријте на 180 степени Целзијуса. Пеците питу док не добије лепу златно смеђу боју, обично око 25-30 минута.
Док се пита пече, припремите сируп. У шерпи прокувајте воду, шећер, лимунов сок и корицу лимуна док се шећер потпуно не истопи. Склоните с ватре и оставите да се охлади.
Кад се пита испече, прелијте је охлађеним сирупом.
Оставите питу да упије сируп пре него што је сечете и послужите.
Овај рецепт за Бадњевку је само један од многих варијација које се могу пронаћи. Прилагодите састојке према вашем укусу и жељама. Срећно с припремом!