POSNI GULAŠ OD PEČURAKA: Jednom kada pripremite ovo jelo postaće redovan deo vaše trpeze
Zdrav, a ukusan obrok koji će oduševiti sve ukućane.
6. januara, dan pre Božića, pravoslavni hrišćani obeležavaju Badnji dan i veče. Prema običajima, na ovaj dan se jede posna hrana, a sigurni smo da ste već uveliku počeli da razmišljate koje novo jelo da uvrstite na svoju posnu trpezu i oduševite sve prisutne.
Gulaš od pečuraka spremljen po ovom receptu, može biti odličan izbor kao glavno jelo, ali i kao prilog, zato će postati redovan deo vašeg jelovnika i drugim danima u godini.
Sastojci:
Pečurke (šampinjoni, vrganji ili kombinacija) - 500 g
Crni luk - 1 veliki
Beli luk 2 - čena
Ulje 2 - kašike
Brašno - 1 kašika
Mlevena crvena paprika - 1 kašika
Povrtni bujon - 1 šolja
Pardajz sos - 1 šolja
Soja sos (po želji) - 1 kašika
So i biber po ukusu
Suvi timijan ili majčina dušica - 1 kašičica
Lovorov list - 1
Svež peršun za dekoraciju
Način priprema:
U veliku šerpu sipajte ulje da se zagreje na srednjoj temperaturi. Dok se ono greje pečurke isecite na tanke kriške, asitno iseckajte i crni i beli luk. Crni luk stavite da se prži dok ne postane staklast, a potom ubacite beli luk i pržite sve zajedno još jedan minut. Potom dodajte pečurke i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđe boje, nakon toga ih pospite brašnom i dobro promešajte. Preko toga crvenu mlevenu papriku i kratko propržite. Sipajte bujon od povrća i paradajz sos i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte soja sos, so, biber, timijan i lovorov list.
Nakon što ste sve ove korake odradili smanjite temperaturu i ostavite da se kuva 20 do 30 minuta, povremeno mešajući, dok gulaš ne postane gust. Lovorov list izvadite pre serviranja. Poslužite gulaš od pečuraka sa svežim peršunom i po želji uz prilog kao što su pire krompir, testenina, pirinač ili hleb.