Dve POSNE SALATE za raskošnu večeru - Odlično idu uz ribu ili bilo koje drugo jelo, ukusne i hranljive
Ukoliko ste u dilemi, a još nije vreme da načnete rusku salatu, evo predloga.
Post traje još krato, a za Badnje veče se pored raznih posnih đakonija moraju servirati i neke posne salate. Evo predloga za dve veoma ukusne i hranljive salate.
- 6 crvenih mesnatih paprika - većih
- 2 češnja belog luka
- malo morske soli
- po ukusu peršun
- po ukusu sirće od divljih jabuka
- po ukusu ulje od hladno ceđenog suncokreta
Paprike oprati, obrisati, podkratiti peteljke i peći na plotni šporeta ili na roštilju dok svuda ne dobiju smeđu boju.
Pečene stavljati u dublji sud, pokriti ih i ostaviti 20 minuta da se popusti ljuska (odvoji kožica od mesa).
Oljuštiti ih, posoliti po ukusu, preliti jabukovim sirćetom i uljem, dodati sitno seckani beli luk i seckani peršun.
Ostaviti ih da odstoje na hladnom mestu, zatim poslužiti.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 600 g riba oslić
- 200-300 grama praziluka
- 5.6 kiseli krastavac-200gr
- 1 limun
- 1-2 kašike senf
- 2-3 kašike ajvar (posni majonez)
- Ulje, so, biber, peršun
Priprema:
Krompir očistite i skuvajte. Oslić skuvajte na pari. Dok se riba i krompir kuvaju pripremite ostalo povrće.
Praziluk iseckajte na kolutove, a zatim iscedite jedan limun i sok dodajte u naseckani praziluk. Iseckajte peršun i dodajte u posudu sa prazilukom, zatim dodajte 5-6 kiselih krastavčića.
Sjdinite sastojke pa dodajte 1 kašiku senfa i 1 kašiku ajvara, blagog ili ljutog, maslinovo ulje, biber, beli luk u granulama i so.
Kada je riba skuvana, odkostite je i sitno seckano meso stavite u jednu posudu. Skuvani krompir isecite na kockice.
Zatim sjedinite ribu, krompir i mešavinu povrća sa začinima koju ste pripremili. Probajte na kraju, pa dosolite ukoliko smatrate da je potrebno.