Две ПОСНЕ САЛАТЕ за раскошну вечеру - Одлично иду уз рибу или било које друго јело, укусне и хранљиве
Уколико сте у дилеми, а још није време да начнете руску салату, ево предлога.
Пост траје још крато, а за Бадње вече се поред разних посних ђаконија морају сервирати и неке посне салате. Ево предлога за две веома укусне и хранљиве салате.
- 6 црвених меснатих паприка - већих
- 2 чешња белог лука
- мало морске соли
- по укусу першун
- по укусу сирће од дивљих јабука
- по укусу уље од хладно цеђеног сунцокрета
Паприке опрати, обрисати, подкратити петељке и пећи на плотни шпорета или на роштиљу док свуда не добију смеђу боју.
Печене стављати у дубљи суд, покрити их и оставити 20 минута да се попусти љуска (одвоји кожица од меса).
Ољуштити их, посолити по укусу, прелити јабуковим сирћетом и уљем, додати ситно сецкани бели лук и сецкани першун.
Оставити их да одстоје на хладном месту, затим послужити.
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 600 г риба ослић
- 200-300 грама празилука
- 5.6 кисели краставац-200гр
- 1 лимун
- 1-2 кашике сенф
- 2-3 кашике ајвар (посни мајонез)
- Уље, со, бибер, першун
Припрема:
Кромпир очистите и скувајте. Ослић скувајте на пари. Док се риба и кромпир кувају припремите остало поврће.
Празилук исецкајте на колутове, а затим исцедите један лимун и сок додајте у насецкани празилук. Исецкајте першун и додајте у посуду са празилуком, затим додајте 5-6 киселих краставчића.
Сјдините састојке па додајте 1 кашику сенфа и 1 кашику ајвара, благог или љутог, маслиново уље, бибер, бели лук у гранулама и со.
Када је риба скувана, одкостите је и ситно сецкано месо ставите у једну посуду. Скувани кромпир исеците на коцкице.
Затим сједините рибу, кромпир и мешавину поврћа са зачинима коју сте припремили. Пробајте на крају, па досолите уколико сматрате да је потребно.