Сматра се најукуснијом српском тортом - спој бадема, ораха, чоколаде и поморанџе даје непоновљив укус
Васина торта није само посластица – то је део српске историје и традиције, слатки симбол љубави и сећања на време када су једноставни гестови значили све. Нека ова торта украси вашу трпезу и унесе топлину у ваш дом, баш као што је унела у многе домове генерација пре нас.
Васина торта је права краљица старинских посластица која већ више од једног века заузима посебно место на славским трпезама, рођенданским прославама и другим важним догађајима у Србији.
Ова торта није само деликатес за сладокусце већ и део културне баштине наше земље. Али, јесте ли знали да Васина торта има причу која је подједнако слатка и дирљива као и њен укус?
Ко је био Васа?
Легенда каже да прича о Васиној торти потиче из Параћина, давне 1908. године. Главни јунак ове приче је Васа Чокрљан, човек чија љубав и преданост супрузи Јелени нису познале границе. Када су Јелени током трудноће предвиђали компликације које би могле угрозити и њен и живот детета, Васа је учинио све да пронађе најбоље лекаре. Његова потрага одвела их је чак до Беча, где су бечки стручњаци успели да помогну Јелени, која је родила здраво дете и убрзо се опоравила.
У знак захвалности за зетову пожртвованост, Јеленина мајка одлучила је да му посвети торту, назвавши је његовим именом – Васина торта. Ова предивна посластица постала је симбол љубави, снаге и породичне заједнице.
Рецепт за Васину торту
Састојци:
Састојци за кору:
- 5 јаја
- 5 кашика шећера
- 1 кашика брашна
- 6 кашика млевених бадема
- 1 кашичица екстракта ваниле
Састојци за први фил:
- 125 мл млека
- 4 кашике шећера
- 200 г млевених ораха
- 4 жуманца
- 125 г шећера
- 10 кашика сока од поморанџе
- Нарендана корица поморанџе
- 100 г чоколаде за кување
-
150 г растопљеног путера
Састојци за други фил:
- 4 беланца
- 200 г шећера
- 125 мл воде
- 1 кашичица сока од лимуна
Начин припреме:
- Припрема коре:
Умутите чврст снег од беланаца. Посебно умутите жуманца са шећером, додајте брашно, млевене бадеме и ванилу. Лагано сједините с беланцима. Пеците у подмазаном округлом плеху на 170°Ц, око 25 минута. Оставите да се охлади. - Припрема првог фила:
Прокувајте млеко са шећером, додајте орахе и чоколаду. Додајте сок и корицу поморанџе, а затим умућена жуманца са шећером на пари. Када се фил охлади, додајте умућени путер. - Припрема шама:
Умутите беланца, а затим постепено додајте врућ сируп од шећера и воде, кувајући док не добије густину меда. На крају додајте сок од лимуна. - Финална декорација:
Кору премажите првим филом, а затим целу торту премазујте шамом. Декоришите колутовима свеже поморанџе или ушећереним кришкама. Торту држите у фрижидеру до служења.