Dekorativno, ukusno i ZDRAVO: Jestivo CVEĆE možete posejati u saksiju, nećete se pokajati, LEKOVITO je
Zablistaće i bašta i tanjir.
Ukoliko ste srpemni da svakodnevnu ishranu začinite jestivim cvećem koje može veoma da utiče na ukus jela, ali i na samu pripremu i dekoraciju, predstavljamo vam nekoliko cvetova koje možete koristiti u ove svrhe.
Pored cveta tikvice koji čak možete puniti i pohovati, tu je još nekolio vrsta jestivog cveća koje odmah možete posaditi i na vašoj terasi. Jestivo cveće se deli na lekovito i uksuno. Ukusno se koristi kao začin u raznim jelima i začinima, a lekovito za čajeve.
Zdrav OBROK, pun PROTEINA I vitamina: Skuvajte mladi grašak za ručak, a BAKA mu dodaje POSEBAN SASTOJAK
Ne BACAJTE čak ni PETELJKE trešnje: Evo kako da pripremite ČAJ koji ELIMINIŠE CELULIT i detoksikuje organizam
Neven – izazovne žute boje, žestokog, gorkog ukusa. Stavlja se u supe, variva, pirinač (umesto šafrana), maslac.
Bundevin cvet – sladak, sa ukusom nektara, pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.
Karanfil – žestokog ukusa, sličan klinčiću.
Gladiola – vrlo blag cvet, ima sličan ukus kao zelena salata, a često se stavlja u namaze i paštete.
Ljiljan – mnoge vrste nisu pogodne za jelo jer sadrže alkaloide. Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti deo salate ili se puniti svežim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.
Pelargonija – laganog citrusnog ukusa, odlično se slaže u voćnim salatama i koktelima.
Ruža – slatki ukus proporcionalan intenzitetu mirisa. Pre jela se odstranjuju donji, beli delovi latica, a leti je izvrstan dodatak osvežavajućim pićima. Od ruža se pravi ukusan džem.
Jorgovan – bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.
Ljubičica – slatkog ukusa, dobro se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na desertima (kandirana).
Suncokret – gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka, otvorene latice mogu biti ukras raznim jelima.
Dragoljub – naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju mnogo vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.
Borač – ili krastavac biljka – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.
Timijan – idealan je za pravljenje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.
Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.
Upozorenje! Neki cvetovi su veoma otrovni, zato ih nemojte koristiti u ishrani.
Takvi su narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđica, visterija. Vrlo je važno dobro se raspitati o biljci koja se servira na tanjiru. Isto tako, važno je da biljka nije obrađivana pesticidima i drugim hemikalijama.