Декоративно, укусно и ЗДРАВО: Јестиво ЦВЕЋЕ можете посејати у саксију, нећете се покајати, ЛЕКОВИТО је
Заблистаће и башта и тањир.
Уколико сте српемни да свакодневну исхрану зачините јестивим цвећем које може веома да утиче на укус јела, али и на саму припрему и декорацију, представљамо вам неколико цветова које можете користити у ове сврхе.
Поред цвета тиквице који чак можете пунити и поховати, ту је још неколио врста јестивог цвећа које одмах можете посадити и на вашој тераси. Јестиво цвеће се дели на лековито и уксуно. Укусно се користи као зачин у разним јелима и зачинима, а лековито за чајеве.
Здрав ОБРОК, пун ПРОТЕИНА И витамина: Скувајте млади грашак за ручак, а БАКА му додаје ПОСЕБАН САСТОЈАК
Не БАЦАЈТЕ чак ни ПЕТЕЉКЕ трешње: Ево како да припремите ЧАЈ који ЕЛИМИНИШЕ ЦЕЛУЛИТ и детоксикује организам
Невен – изазовне жуте боје, жестоког, горког укуса. Ставља се у супе, варива, пиринач (уместо шафрана), маслац.
Бундевин цвет – сладак, са укусом нектара, погодан је за поховање, користи се за прављење пита.
Каранфил – жестоког укуса, сличан клинчићу.
Гладиола – врло благ цвет, има сличан укус као зелена салата, а често се ставља у намазе и паштете.
Љиљан – многе врсте нису погодне за јело јер садрже алкалоиде. Биљка тзв. златног љиљана може се јести цела, латице су благе, а укус помало асоцира на кестен. Могу бити део салате или се пунити свежим сиром. Сушени љиљан је саставни део кинеске слатко-киселе супе.
Пеларгонија – лаганог цитрусног укуса, одлично се слаже у воћним салатама и коктелима.
Ружа – слатки укус пропорционалан интензитету мириса. Пре јела се одстрањују доњи, бели делови латица, а лети је изврстан додатак освежавајућим пићима. Од ружа се прави укусан џем.
Јоргован – богат цветни цитрусни укус. Кандирани цветови могу бити раскошан украс десертима, а јоргован може, заједно са воћем, да буде састојак у јогуртима и фрапеима.
Љубичица – слатког укуса, добро се кандира. Користи се у салатама или као украс на десертима (кандирана).
Сунцокрет – горко-слатког укуса. Једе се док је у стадијуму пупољка, отворене латице могу бити украс разним јелима.
Драгољуб – нарочито леп, али и укусан цвет. Млади листови драгољуба имају много витамина Ц и јачају имуни систем. Цветови су блажи од пикантних листова и одлични су у салатама са парадајзом, свежим козјим сиром.
Борач – или краставац биљка – својим дивним плавим цветовима представља лепу јестиву декорацију. Борач се користи као зачин за салату, а нарочито за салату од краставаца јер има сличан укус, али иде и уз поврће, супе и сосове. Помаже и приликом прехладе.
Тимијан – идеалан је за прављење маринада за роштиљ, уз поврће и кувана јела.
Жалфија – има веома интензиван мирис. Добро се слаже са рибом, а незаменљива је када се припрема телећа џигерица. Често се пије као чај или се прерађена једе у бомбонама.
Упозорење! Неки цветови су веома отровни, зато их немојте користити у исхрани.
Такви су нарцис, олеандер, пустикара, рододендрон, ђурђица, вистерија. Врло је важно добро се распитати о биљци која се сервира на тањиру. Исто тако, важно је да биљка није обрађивана пестицидима и другим хемикалијама.