Nikad brže i lepše! Da li ste već probali KROFNE IZ RERNE? (RECEPT)
Imate li i vi utisak da su kulinarski entuzijasti svuda oko nas? Otvoriš Facebook ispadne neki recept. Uđeš na Instagram odmah slika neke savršene torte od koje ti ide voda na usta, a na YouTube samo iskaču reklame za neke food blogove. I meni se čini tako, i potpuno sam oduševljena!
Šta ima bolje nego da listate slike hrane koja toliko dobro izgleda da odmah krenete da planirate kako ćete i sami da počnete da kuvate ili razmišljate u kojoj prilici (i kome) bi mogli da servirate neko tako dobro jelo. Uz to, kao da neko drugi umesto vas smišlja šta biste mogli da jedete danas i nema više dosadnih menija na kojima vrtite stalno isto, rižoto, pastu i bruskete. Food blogeri su nam otvorili svet neslućenih ukusa, kombinacija začina, podsetili na neke stare specijalitete, a i pokazali da i dalje ima baš cool ljudi koji ne mrače stalno. Pa kako da ih ne volite!
Priznajem, vrlo pristrasno, meni je na prvom mestu Noizz Food. Tu je najpre pogledam kad hoću da spremim nešto što mi neće oduzeti previše vremena, a video u kom vam neko u 60 sekundi pokaže kako da pripremite dobru klopu nikad ne omane.
Posle toga najradije biram blogere koji nekako odmah pređu na stvar. Volim neku dobru anegdotu na početku i odmah krene recept. Manje priče više kuvanja. Već znam šta ću za doručak – projice sa zeljem i recept sam pronašla na Instagramu Dr Milk. Prošao je kroz sve kriterijume - klopa izgleda odlično na slici, imašs jogurt koji je zdrav i dobar za liniju, a recept je odmah tu, kratko i jasno.
Meni lično bitan kriterijum jesu i sastojci. Ukoliko se sprema nešto slano, poželjno je da se tu nađe neki dobar sir ili sirni namaz. Ok, mogu da pristanem i na mrvljeni sir ili dobru pavlaku. To je ukus koji mene uvek obara s nogu jer volim taj kremasto-slani spoj i poseban šmek koji sir doda svakom jelu. Zato, topla preporuka za ukusne njoke koje se spremaju podjednako brzo kao što i nestaju sa tanjira.
Posebna kategorija u svetu online kulinarstva su oni koji se bave dezertima. To je već jedan specifičan teren na kom valja dobro obratiti pažnju. Imate puno tu recepata i valja proceniti svoje kulinarske mogućnosti. Ali, ne budite ziheraš, probajte neki dobar novi recept za čokoladnu tortu sa mlekom ili još bolje, krofne sa pavlakom.
Ako pak hoćete neki brzinski kolač onda gledajte da to bude nešto što ćete moći da guštate uz čašu dobrog Dr Milk mleka a isto će lepo da se slika za Instagram. Što da ne, danas je i to bitan deo kuvanja.
Potrebno za 12 krofni:
• 120 g brašna
• 65 g šećera
• 1 kašičica praška za pecivo
• 1/4 kašičice bikarbone sode
• prstohvat soli
• 1 jaje
• 150 g dr Milk kisele pavlake 20 % mm
• 2 kašike ulja
• čokoladni diskići u boji
• ulje
Priprema
Podmažite kalup za krofne i uključite da se rerna zagreje na 200 °C. U sud sipajte brašno, šećer, prašak za pecivo, bikarbone sodu i prstohvat soli. Promešajte. U drugi sud sipajte kiselu pavlaku, jaje i ulje. Promešajte pa dodajte u suve sastojke i ponovo promešajte da se smeša ujednači. Sipajte u poslastičarsku kesu i uz pomoće nje punite kalup za krofne. Pecite oko 15-18 minuta zavisno od vaše rerne.