Okrepljujući potaž od tikvica po receptu Cakane: Napravite svoj aromatičan, a jeftin obrok u boji! (RECEPT)
Lagani obrok
Vrlo ukusna, aromatična, okrepljujuća i jeftina krem supa, koja može da bude ceo obrok, naročito kada je izraženija potreba za laganom hranom i brzom pripremom. Služi se uz tostiran hleb. Supa je u osnovi posna, a ukoliko želite da začinite kiselom pavlakom biće još bogatijeg ukusa. Boja krem supe od tikvica zavisiće od sorte ili varijeteta, s obzirom da se tikvice razlikuju po boji od žute do tamnozelene. Ovakve supe mogu da privuku čak i one koji ne vole povrće.
Jedan ovakav potaž i to sa tikvicama pravila je u jednoj od emisija Praktična žena, pevačica Dragica Radisavljević Cakana.
ODLUKA JELENE ĐOKOVIĆ ZAČUDILA SVE: Evo zašto njena deca NE DUVAJU SVEĆICE na rođendanskim tortama
UMRO OMILJENI VODITELJ NACIONALNE TELEVIZIJE Pred smrt upozorio: Da OVE BOLOVE nisam ignorisao...
Sastojci:
- 1 litar vode
- 2 manje tikvice
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- 1 žumance
- so, biber
- 1 kašičica ulja
- kisela pavlaka
Priprema:
Iseckajte tikvice i krompir na kockice a šargarepu na kolutiće. U kipuću vodu stavite šargarepu i krompir I kuvajte 10 minuta, zatim dodajte tikvice i posolite. Ostaviti da se kuva još 20- 30 minuta,a zatim sve izmiksajte štapnim blenderom dok potaž ne postane gladak. Stavite žumance, kašiku maslinovog ulja i pobiberite po ukusu, pa još malo izmiksajte. Potaž sipajte u činije uz dodatak jedne do dve kašike kisele pavlake. Uz potaž poslužite krutone.
Krutoni prženi u ulju
Hleb isecite na kockice. U zagrejano ulje sipajte kockice hleba. Možete ih začiniti sitno seckanim peršunom ili začinom po želji. Pržiti ih da dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na ubrus da se odstrani višak masnoće.
Krutoni pečeni u rerni
Iseći hleb na kockice. Stavite aluminijumsku foliju u pleh i poređajte kockice hleba. Prelijte ih maslinovim uljem i pospite sa malo parmezana. Stavite u zagrejanu rernu neka se peku 15 do 20 minuta na 180C. Ukoliko ste ljubitelj pikantnijeg ukusa, pre nego što ih stavite u rernu prelijte ih proprženim belim lukom izačinima. Kad ih izvadite iz rerne možete ih još malo preliti maslinovim uljem i posuti sa još malo parmezana.