Окрепљујући потаж од тиквица по рецепту Цакане: Направите свој ароматичан, а јефтин оброк у боји! (РЕЦЕПТ)
Лагани оброк
Врло укусна, ароматична, окрепљујућа и јефтина крем супа, која може да буде цео оброк, нарочито када је израженија потреба за лаганом храном и брзом припремом. Служи се уз тостиран хлеб. Супа је у основи посна, а уколико желите да зачините киселом павлаком биће још богатијег укуса. Боја крем супе од тиквица зависиће од сорте или варијетета, с обзиром да се тиквице разликују по боји од жуте до тамнозелене. Овакве супе могу да привуку чак и оне који не воле поврће.
Један овакав потаж и то са тиквицама правила је у једној од емисија Практична жена, певачица Драгица Радисављевић Цакана.
ОДЛУКА ЈЕЛЕНЕ ЂОКОВИЋ ЗАЧУДИЛА СВЕ: Ево зашто њена деца НЕ ДУВАЈУ СВЕЋИЦЕ на рођенданским тортама
УМРО ОМИЉЕНИ ВОДИТЕЉ НАЦИОНАЛНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ Пред смрт упозорио: Да ОВЕ БОЛОВЕ нисам игнорисао...
Састојци:
- 1 литар воде
- 2 мање тиквице
- 2 шаргарепе
- 1 кромпир
- 1 жуманце
- со, бибер
- 1 кашичица уља
- кисела павлака
Припрема:
Исецкајте тиквице и кромпир на коцкице а шаргарепу на колутиће. У кипућу воду ставите шаргарепу и кромпир И кувајте 10 минута, затим додајте тиквице и посолите. Оставити да се кува још 20- 30 минута,а затим све измиксајте штапним блендером док потаж не постане гладак. Ставите жуманце, кашику маслиновог уља и побиберите по укусу, па још мало измиксајте. Потаж сипајте у чиније уз додатак једне до две кашике киселе павлаке. Уз потаж послужите крутоне.
Крутони пржени у уљу
Хлеб исеците на коцкице. У загрејано уље сипајте коцкице хлеба. Можете их зачинити ситно сецканим першуном или зачином по жељи. Пржити их да добију златну боју. Извадите их на убрус да се одстрани вишак масноће.
Крутони печени у рерни
Исећи хлеб на коцкице. Ставите алуминијумску фолију у плех и поређајте коцкице хлеба. Прелијте их маслиновим уљем и поспите са мало пармезана. Ставите у загрејану рерну нека се пеку 15 до 20 минута на 180Ц. Уколико сте љубитељ пикантнијег укуса, пре него што их ставите у рерну прелијте их пропрженим белим луком изачинима. Кад их извадите из рерне можете их још мало прелити маслиновим уљем и посути са још мало пармезана.