Како да вам СЛАВСКИ КОЛАЧ НЕ ПОПУЦА када се пече?
Најважнији обичај за време славске гозбе.
Полако почиње сезона слава, а најбитнија ствар током припреме славља је славски колач за који се свака домаћица труди да буде што лепши и богатији, а оно што мучи све је да не пукне корица.
Да вам се то не би догодило, важно је да приликом припреме славског колача поштујете два важна правила – колач мора да буде добро умешен, а посуду у којој ћете га пећи морате да ставите у баш врелу рерну.
Уколико немате проверен рецепт за припрему теста за славски колач, испробајте овај традиционални који увек успева.
Састојци:
- килограм брашна тип 500 за колач и 250 грама брашна за украсе
- пакетић свежег квасца
- 300 милилитара воде
- 2 супене кашике шећера
- 1 супена кашика соли
Припрема:
Загрејте воду да буде млака, па јој додајте шећер и измрвљен квасац, промешајте и оставите да надође.
У већу шерпу или ванглу сипајте брашно, па додајте воду са квасцем и шећером и добро умесите. Тесто би требало да буде средње тврдо.
Преко посуде са тестом ставите крпу и оставите тесто да нарасте.
Кад се количина теста удвостручи, опет га премесите. Преко посуде са тестом опет ставите крпу и оставите тесто да расте још бар пола сата, па га премесите још једном.
Укључите рерну на 250 степени. Дно шерпе или округле тепсије у којој ћете пећи колач обложите папиром за печење.
Тесто поделите на три дела.
Прву трећину теста спустите у шерпу или дубљу округлу тепсију обложену папиром за печење. Од преостале две трећине теста направите четири јуфке, па их ставите преко првог дела теста. Опет прекријте крпом и оставите да колач нарасте још пола сата. Рерна мора да буде врела кад у њу ставите шерпу или округлу тепсију у којој ћете пећи колач.
Одмах по стављању посуде у којој печете колач смањите температуру на 120 степени.
Колач би требало да се пече око сат времена.
Док се колач пече, умесите тесто за украсе. Помешајте 250 грама брашна, со и мало воде, и умесите тврдо тесто, па га растањите и модлама вадите украсе – крст, печате просфорнике, плетеницу, клас пшенице…
Пред крај печења извадите шерпу са славским колачем из рерне, поређајте украсе, премажите их четкицом коју сте наквасили водом, па вратите колач у искључену рерну још 10 до 15 минута.