ПОСНА ПИТА СА МАКОМ је бржа и сочнија од чувене штрудле - Када је испечете прелијте је СИРУПОМ ОД МЕДА и добијате савршену посластицу
Посна пита са маком једнако је укусна као и чувена штрудла.
Ако тражите брз и укусан посни десерт, пита са маком је право откриће! Ова пита је сочнија и бржа за припрему од класичне штрудле, а њена текстура и богатство укуса учиниће је омиљеном посластицом на вашој трпези.
Маков фил у комбинацији са посебним преливом од меда даје јој неодољив, савршен укус, а резултат је пита која је сочна, мирисна и изузетно задовољавајућа. Идеална је за посне дане, али ћете је волети и кад ти дани прођу.
Припрема се лако и брзо, а са сваким залогајем, бићете сигурно одушевљени како су једноставни састојци створили овако савршен десерт.
Састојци:
500 г кора за питу
450 г млевеног мака
150 г сувог грожђа
мало цимета или мусакатни орашчић
250 г шећера
100 г меда
50 мл уља
50 мл воде 200 мл
сок од једног лимуна
Припрема:
Помешајте мак, суво грожђе, цимет, па додајте пар кашика шећера. Лепо промешајте да се састојци сједине. Помешајте уље и воду. У тепсију ставите кору, па је премажите добијеном смесом, а затим ставите другу кору и опет је премажите, а након тога и трећу кору коју ћете премазати. Затим поспите надев од мака и наставите да ређате коре и надев док све не утрошите. Последњи слој треба да буду две коре које сте такође премазали. Исеците је. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 20 минута. У шерпу сипајте преостали шећер и воду (200 мл), као и сок од лимуна. Када крене да ври додајте и мед, промешајте и склоните са шпорета. Готову питу прелијте сирупом и покријте фолијом да одстоји. Најбоље је да се прави дан раније да упије сируп.