POSNA PITA SA MAKOM je brža i sočnija od čuvene štrudle - Kada je ispečete prelijte je SIRUPOM OD MEDA i dobijate savršenu poslasticu
Posna pita sa makom jednako je ukusna kao i čuvena štrudla.
Ako tražite brz i ukusan posni desert, pita sa makom je pravo otkriće! Ova pita je sočnija i brža za pripremu od klasične štrudle, a njena tekstura i bogatstvo ukusa učiniće je omiljenom poslasticom na vašoj trpezi.
Makov fil u kombinaciji sa posebnim prelivom od meda daje joj neodoljiv, savršen ukus, a rezultat je pita koja je sočna, mirisna i izuzetno zadovoljavajuća. Idealna je za posne dane, ali ćete je voleti i kad ti dani prođu.
Priprema se lako i brzo, a sa svakim zalogajem, bićete sigurno oduševljeni kako su jednostavni sastojci stvorili ovako savršen desert.
Sastojci:
500 g kora za pitu
450 g mlevenog maka
150 g suvog grožđa
malo cimeta ili musakatni oraščić
250 g šećera
100 g meda
50 ml ulja
50 ml vode + 200 ml
sok od jednog limuna
Priprema:
Pomešajte mak, suvo grožđe, cimet, pa dodajte par kašika šećera. Lepo promešajte da se sastojci sjedine. Pomešajte ulje i vodu. U tepsiju stavite koru, pa je premažite dobijenom smesom, a zatim stavite drugu koru i opet je premažite, a nakon toga i treću koru koju ćete premazati. Zatim pospite nadev od maka i nastavite da ređate kore i nadev dok sve ne utrošite. Poslednji sloj treba da budu dve kore koje ste takođe premazali. Isecite je. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. U šerpu sipajte preostali šećer i vodu (200 ml), kao i sok od limuna. Kada krene da vri dodajte i med, promešajte i sklonite sa šporeta. Gotovu pitu prelijte sirupom i pokrijte folijom da odstoji. Najbolje je da se pravi dan ranije da upije sirup.