PRASE NA RAŽNJU - Proveren recept, priprema je jednostavna, a posebnu PAŽNJU OBRATITE na ovaj detalj u celom procesu
04.01.2023.
14:32
Komentari (0)
Prijatno!
Prenosimo vam recept iskusnog domaćina koji godinama priprema prase na ražnju. Budući da je Božić za tri dana i ukoliko nikada niste sami pripremali pečenicu ili želite da probate na neki drugi način, probajte upravo ovaj.
U suštini, priprema je jednostavna, a ono na šta posebno morate obratiti pažnju je sam proces pečenja.
ISPOŠTUJTE ove OBIČAJE na DAN i uoči BOŽIĆA - Najradosniji praznik treba proslaviti na ovaj način
ISPOŠTUJTE ove OBIČAJE na DAN i uoči BOŽIĆA - Najradosniji praznik treba proslaviti na ovaj način
Evo KO NE MORA da POSTI na BADNJI DAN - U kuću se unosi badnjak i trpeza je posna, ali ne za sve ukućane
Evo KO NE MORA da POSTI na BADNJI DAN - U kuću se unosi badnjak i trpeza je posna, ali ne za sve ukućane
Priprema:
- Prase očistiti od ostatka dlaka i šurene kože pa dobro isprati. Utrljati so spolja i iznutra, napraviti rupe ispod svake plećke i buta pa sipati po malo soli. Tako usoljeno ostaviti 24h da odstoji ili u frižideru ili ga stavljati povremeno u zamrzivač po 2 ili 3 sata pa vaditi.
- Sutradan staviti prase na ražanj pa pored ne mnogo jake vatre pustiti da se okreće.
- Kako pečenje odmiče, pojačavati vatru i približavati prase. Kada počne da se cedi mast možete staviti po neku krišku hleba da se natopi oko kojih će svi da se otimaju.
- Posle nekih 4 sata isprskati ga sa pola flaše piva, a drugu polovinu popiti zbog moće (natopljenog hleba).
- Kada se zglobovi razdvoje prase je već gotovo pa ga skinite sa vatre.