U sredu je Mitrovdan, 5. NAJVEĆA SRPSKA SLAVA, a mi vam predlažemo POSNI JELOVNIK - sve od predjela do najlepših kolača
Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi.
Srpska pravoslavna crkva u sredu, 8. novembra slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.
Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.
Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru i obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.
Sutra porslavljamo MOĆNOG SVECA! Obavezno mu se obratite MOLITVOM i obezbedite ZDRAVLJE i PROSPERITET svojoj porodici
Nikako ne čekajte PRAZNIK - Ovaj običaj pred Mitrovdan je NAJVAŽNIJI, a jedan je VEZAN ZA DECU
U našem narodu se veruje da na Mitrovdan treba ispoštovati određene običaje, a pošto ove godine je krsna slava u sredu, to znači da jelovnik mora da bude postan.
Posni rolat sa povrćem
Sastojci za posni rolat sa povrćem:
- 400 g krompira,
- 100 g spanaća,
- 100 g pirinča,
- 2 šargarepe,
- veza peršuna,
- 100 g mariniranih šampinjona,
- pola kašičice slatke paprike,
- pola kašičice granula belog luka,
- 3 čena belog luka,
- 50 g kečapa (ili paradajz pirea),
- 100 g susama.
Posni rolat sa povrćem se priprema na sledeći način:
Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata.
Pre služenja ukrasite gustim kečapom.
Punjeni krompir na vodi
Sastojci za punjeni krompir na vodi:
- 2 veća krompira,
- 1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
- 2 kašičice ljute aleve paprike,
- 3 dl supe od povrća,
- 250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
- pola sitno isečene crvene paprike,
- izgnječeni čen belog luka,
- 2 kašike seckanog korijandera.
Punjeni krompir na vodi se priprema na sledeći način:
Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša. Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom. Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša. Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.
Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja. Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.
Posna sarma sa šaranom
Sastojci za posnu sarmu sa šaranom:
- 3 crna luka
- 1 praziluka
- 6 većih šargarepa
- 1 veza peršuna
- 3 štapića celera
- 4 čena belog luka
- 600 g pirinča
- 2 krompira
- 500 g dimljenog šarana
- 2 glavice kiselog kupusa
Posna sarma sa šaranom se priprema na sledeći način:
Iseckajte crni luk i praziluk, pa prodinstajte na zagrejanom ulju. Zatim dodajte mleveni beli luk, rendanu šargarepu, celer i seckani peršun. Ostavite da se dinsta još nekih 10 minuta. Nakon toga dodajte pirinač koji ste držali u vodi, samo ga ocedite. Dinstajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta, začinite po ukusu, pa dodajte rendani krompir. Punite listove kiselog kupusa i urolajte. Ređajte u tepsiju sarme, a između stavite dimljenog šarana, pa prelijte vodom i pecite na 150°C oko 4 sata.
Skuša punjena pečurkama i sirom
Sastojci za skušu punjenu pečurkama i sirom:
- 2 skuše
- 150 g pečuraka
- 80 g biljnog sira
- 2 čena belog luka
Skuša punjena pečurkama i sirom se priprema na sledeći način:
Ako ove godine želite da za slavu poslužite nešto drugačije, naš predlog je skuša. Skuši isecite glavu, pa je isecite po dužini na 2 dela, a zatim nožem uklonite i rep. Ribu dobro očistite. Pečurke izrendajte, propržite na malo maslinovog ulja, pa sipajte u posudu. Dodajte redndani biljni sir i mleveni beli luk, pa sjedinite. Posolite i pobiberite, pa opet promešajte. Nadev premažite preko fileta ribe i urolajte. Poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
Kolač sa orasima i urmama
Sastojci za kolač sa orasima i urmama:
- 1 čaša brašna od 200 gr.
- 100 gr ml oraha
- 250 ml piva
- 50 ml ulja maslinovog
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr šećera
- 1 kašika šećera u prahu
- 50 gr urmi seckanih
- korica naranđe
- 1 šolja smrznutog voća po želji
- malo džema + seckani orasi za posipanje
Kolač sa orasima i urmama se priprema na sledeći način:
U vanglu sipati pivo i šećer i izmešati da se šećer istopi. Dodati brašno i prašak za pecivo prosejani, ulje, koricu limuna seckane urme izmešane sa malo šećerom u prahu da se ne slepe, koricu naprandže i dobro izjednačiti.
Sipati u manji pleh obložen peh papirom. Peći na 200 stepeeni C oko 35 minuta. Vruć kolač premazati sa malo džema i posuti seckanim orasima. Ohlađen seći. Sjajnog ukusa, bićete oduševljeni.