У среду је Митровдан, 5. НАЈВЕЋА СРПСКА СЛАВА, а ми вам предлажемо ПОСНИ ЈЕЛОВНИК - све од предјела до најлепших колача
Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви.
Српска православна црква у среду, 8. новембра слави дан Светог великомученика Димитрија, у народу познатији као Митровдан.
Празник је посвећен античком команданту Солуна који је страдао због ширења хришћанства.
Митровдан је непокретни или стајаћи празник, што значи да је увек истог датума, односно 8. новембра по новом или 26. октобра по старом календару и обележен је у црквеном календару црвеним словом.
Сутра порслављамо МОЋНОГ СВЕЦА! Обавезно му се обратите МОЛИТВОМ и обезбедите ЗДРАВЉЕ и ПРОСПЕРИТЕТ својој породици
Никако не чекајте ПРАЗНИК - Овај обичај пред Митровдан је НАЈВАЖНИЈИ, а један је ВЕЗАН ЗА ДЕЦУ
У нашем народу се верује да на Митровдан треба испоштовати одређене обичаје, а пошто ове године је крсна слава у среду, то значи да јеловник мора да буде постан.
Посни ролат са поврћем
Састојци за посни ролат са поврћем:
- 400 г кромпира,
- 100 г спанаћа,
- 100 г пиринча,
- 2 шаргарепе,
- веза першуна,
- 100 г маринираних шампињона,
- пола кашичице слатке паприке,
- пола кашичице гранула белог лука,
- 3 чена белог лука,
- 50 г кечапа (или парадајз пиреа),
- 100 г сусама.
Посни ролат са поврћем се припрема на следећи начин:
Кромпир и спанаћ обарите у сланој води, оцедите и испасирајте. Додајте зачине, па масу ставите на фолију посуту сусамом и развуците оклагијом. Обарите шаргарепу, исеците на коцкице и помешајте с бареним пиринчем. Посолите по укусу, додајте першун, слатку паприку, бели лук и ситно сецкане шампињоне. Овом масом филујте кору од кромпира и спанаћа. Кору увијте у ролат, оставите у фрижидер два сата.
Пре служења украсите густим кечапом.
Пуњени кромпир на води
Састојци за пуњени кромпир на води:
- 2 већа кромпира,
- 1/4 шоље (или 50 г) браон пиринча,
- 2 кашичице љуте алеве паприке,
- 3 дл супе од поврћа,
- 250 г куваног, несланог пасуља или бораније (може из конзерве),
- пола ситно исечене црвене паприке,
- изгњечени чен белог лука,
- 2 кашике сецканог коријандера.
Пуњени кромпир на води се припрема на следећи начин:
Кромпир прободите виљушком на неколико места и пеците у рерни на 200 степени око 50 минута, док не омекша. Затим га извадите и оставите да се охлади. У међувремену, у супи од поврћа скувајте пиринач и сецкану црвену паприку и зачините љутом алевом париком. Кувајте око пола сата док пиринач не омекша. Затим додајте барени пасуљ (или боранију), кувајте још 5 минута и склоните са ватре.
Преполовите кромпир по дужини, издубите средњи део и то додајте у мешавину пиринча, коријандера, паприке и пасуља. Напуните издубљени кромпир, по жељи кратко запеците у рерни и послужите док је топло.
Посна сарма са шараном
Састојци за посну сарму са шараном:
- 3 црна лука
- 1 празилука
- 6 већих шаргарепа
- 1 веза першуна
- 3 штапића целера
- 4 чена белог лука
- 600 г пиринча
- 2 кромпира
- 500 г димљеног шарана
- 2 главице киселог купуса
Посна сарма са шараном се припрема на следећи начин:
Исецкајте црни лук и празилук, па продинстајте на загрејаном уљу. Затим додајте млевени бели лук, рендану шаргарепу, целер и сецкани першун. Оставите да се динста још неких 10 минута. Након тога додајте пиринач који сте држали у води, само га оцедите. Динстајте још 10 минута. Склоните са шпорета, зачините по укусу, па додајте рендани кромпир. Пуните листове киселог купуса и уролајте. Ређајте у тепсију сарме, а између ставите димљеног шарана, па прелијте водом и пеците на 150°Ц око 4 сата.
Скуша пуњена печуркама и сиром
Састојци за скушу пуњену печуркама и сиром:
- 2 скуше
- 150 г печурака
- 80 г биљног сира
- 2 чена белог лука
Скуша пуњена печуркама и сиром се припрема на следећи начин:
Ако ове године желите да за славу послужите нешто другачије, наш предлог је скуша. Скуши исеците главу, па је исеците по дужини на 2 дела, а затим ножем уклоните и реп. Рибу добро очистите. Печурке изрендајте, пропржите на мало маслиновог уља, па сипајте у посуду. Додајте редндани биљни сир и млевени бели лук, па сједините. Посолите и побиберите, па опет промешајте. Надев премажите преко филета рибе и уролајте. Поређајте у науљену ватросталну посуду и пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 25 минута.
Колач са орасима и урмама
Састојци за колач са орасима и урмама:
- 1 чаша брашна од 200 гр.
- 100 гр мл ораха
- 250 мл пива
- 50 мл уља маслиновог
- 1 прашак за пециво
- 100 гр шећера
- 1 кашика шећера у праху
- 50 гр урми сецканих
- корица наранђе
- 1 шоља смрзнутог воћа по жељи
- мало џема сецкани ораси за посипање
Колач са орасима и урмама се припрема на следећи начин:
У ванглу сипати пиво и шећер и измешати да се шећер истопи. Додати брашно и прашак за пециво просејани, уље, корицу лимуна сецкане урме измешане са мало шећером у праху да се не слепе, корицу напранџе и добро изједначити.
Сипати у мањи плех обложен пех папиром. Пећи на 200 степеени Ц око 35 минута. Врућ колач премазати са мало џема и посути сецканим орасима. Охлађен сећи. Сјајног укуса, бићете одушевљени.