Savršena POSNA jela za Svetog Nikolu koja gosti neće očekivati - Posni rolati sa povrćem će biti SPEKTAKL, ali glavna zvezda je PUNJENI krompir
Kao što već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga za glavna jela i predjela!
Sveti Nikola slavi većina Srba, a oni koji je ne slave idu kod nekoga u goste. Kako pada 19. decembra, a u tom periodu je Božićni post i slavska trpeza mora biti posna. Kada je u pitanju posna hrana teško je naći inpiraciju šta da spremate, pa smo mi za vas izabrali jela koja će oduševiti svakog gosta.
Bliži se SVETI NIKOLA, koju RIBU ODABRATI za slavsku trpezu? Evo koja je NAJZAHVALNIJA za pripremu, a koja je prema BIBLIJI NEČISTA i treba je izbegavati
Deca se najviše RADUJU SVETOM NIKOLI - Ovo su legende o zaštitniku koji je učinio mnoga dobra dela, a evo zašto je toliko POŠTOVAN
Posni rolat sa povrćem
Sastojci:
- 400 g krompira,
- 100 g spanaća,
- 100 g pirinča,
- 2 šargarepe,
- veza peršuna,
- 100 g mariniranih šampinjona,
- pola kašičice slatke paprike,
- pola kašičice granula belog luka,
- 3 čena belog luka,
- 50 g kečapa (ili paradajz pirea),
- 100 g susama.
Priprema:
Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata. Pre služenja ukrasite gustim kečapom.
Punjeni krompir na vodi
Sastojci:
- 2 veća krompira,
- 1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
- 2 kašičice ljute aleve paprike,
- 3 dl supe od povrća,
- 250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
- pola sitno isečene crvene paprike,
- izgnječeni čen belog luka,
- 2 kašike seckanog korijandera.
Priprema:
Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša. Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom. Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša. Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre. Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja. Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.
Pihtije od šarana
Sastojci:
- 800 g glava i repova od šarana
- 1 kuvana šargarepa
- limun ili sirće
- so
Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte vodom u kojoj se kuvala. Ukoliko ima previše vode, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.
Pita sa pirinčem i prazilukom
Sastojci:
- 750 g kora za gibanicu
- 5 strukova praziluka
- šolja pirinča
- šoljica ulja
- šolja kisele vode
- suvi biljni začin
- biber
- so
Priprema:
Očistite i operite praziluk i isecite ga na sitne kolutove. Propržiti ga na ulju, malo posoliti i dodati suvi biljni začin. Pirinač skuvajte, ocedite,a zatim ga dodajte praziluku, malo pobiberite i promešajte. Svaku koru poprskati kiselom vodom i filovati po celoj kori. Ređati kore u podmazan pleh i tako dok se sve ne utrošite. Poslednju koru ne filujte nego samo poprskajte uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejenu rernu i pecite na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.
Šaran punjen orasima
Sastojci:
- 1 šaran
- 300 g oraha
- 100 g pečurki
- 2 crna luka
- 100 g pirinča
- so, biber, začinska paprika, peršun
Priprema:
Šarana očistite i lepo posolite. Na ulju prorpžite seckan crni luk, pa dodajte orahe. Začinite. Napunite ribu, pa zašijte i stavite u pleh. Ako vam je ostalo još fila u tiganju nema veze. U isti tiganj dodajte seckane pečurke, kratko propržite, pa dodajte pirinač. Kada je gotovo sipajte preko ribe. Prelijte vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.