Савршена ПОСНА јела за Светог Николу која гости неће очекивати - Посни ролати са поврћем ће бити СПЕКТАКЛ, али главна звезда је ПУЊЕНИ кромпир
Као што већ сигурно знате, за Светог Николу се обавезно спремају посна јела, а ми смо за вас издвојили неколико најлепших предлога за главна јела и предјела!
Свети Никола слави већина Срба, а они који је не славе иду код некога у госте. Како пада 19. децембра, а у том периоду је Божићни пост и славска трпеза мора бити посна. Када је у питању посна храна тешко је наћи инпирацију шта да спремате, па смо ми за вас изабрали јела која ће одушевити сваког госта.
Ближи се СВЕТИ НИКОЛА, коју РИБУ ОДАБРАТИ за славску трпезу? Ево која је НАЈЗАХВАЛНИЈА за припрему, а која је према БИБЛИЈИ НЕЧИСТА и треба је избегавати
Деца се највише РАДУЈУ СВЕТОМ НИКОЛИ - Ово су легенде о заштитнику који је учинио многа добра дела, а ево зашто је толико ПОШТОВАН
Посни ролат са поврћем
Састојци:
- 400 г кромпира,
- 100 г спанаћа,
- 100 г пиринча,
- 2 шаргарепе,
- веза першуна,
- 100 г маринираних шампињона,
- пола кашичице слатке паприке,
- пола кашичице гранула белог лука,
- 3 чена белог лука,
- 50 г кечапа (или парадајз пиреа),
- 100 г сусама.
Припрема:
Кромпир и спанаћ обарите у сланој води, оцедите и испасирајте. Додајте зачине, па масу ставите на фолију посуту сусамом и развуците оклагијом. Обарите шаргарепу, исеците на коцкице и помешајте с бареним пиринчем. Посолите по укусу, додајте першун, слатку паприку, бели лук и ситно сецкане шампињоне. Овом масом филујте кору од кромпира и спанаћа. Кору увијте у ролат, оставите у фрижидер два сата. Пре служења украсите густим кечапом.
Пуњени кромпир на води
Састојци:
- 2 већа кромпира,
- 1/4 шоље (или 50 г) браон пиринча,
- 2 кашичице љуте алеве паприке,
- 3 дл супе од поврћа,
- 250 г куваног, несланог пасуља или бораније (може из конзерве),
- пола ситно исечене црвене паприке,
- изгњечени чен белог лука,
- 2 кашике сецканог коријандера.
Припрема:
Кромпир прободите виљушком на неколико места и пеците у рерни на 200 степени око 50 минута, док не омекша. Затим га извадите и оставите да се охлади. У међувремену, у супи од поврћа скувајте пиринач и сецкану црвену паприку и зачините љутом алевом париком. Кувајте око пола сата док пиринач не омекша. Затим додајте барени пасуљ (или боранију), кувајте још 5 минута и склоните са ватре. Преполовите кромпир по дужини, издубите средњи део и то додајте у мешавину пиринча, коријандера, паприке и пасуља. Напуните издубљени кромпир, по жељи кратко запеците у рерни и послужите док је топло.
Пихтије од шарана
Састојци:
- 800 г глава и репова од шарана
- 1 кувана шаргарепа
- лимун или сирће
- со
Припрема:
Рибу скувајте, одвојте од костију и спојите са сецканом куваном шаргарепом, свежим першуном, лимуном или сирћетом. Зачините, поређајте у посуду и налијте водом у којој се кувала. Уколико има превише воде, укувајте га до жељене количине. Пихтије оставите на хладном. Ове пихтије можете да спремате и од кечиге јер и она у себи садржи доста желирајућих материја.
Пита са пиринчем и празилуком
Састојци:
- 750 г кора за гибаницу
- 5 струкова празилука
- шоља пиринча
- шољица уља
- шоља киселе воде
- суви биљни зачин
- бибер
- со
Припрема:
Очистите и оперите празилук и исеците га на ситне колутове. Пропржити га на уљу, мало посолити и додати суви биљни зачин. Пиринач скувајте, оцедите,а затим га додајте празилуку, мало побиберите и промешајте. Сваку кору попрскати киселом водом и филовати по целој кори. Ређати коре у подмазан плех и тако док се све не утрошите. Последњу кору не филујте него само попрскајте уљем и киселом водом. Ставити питу у загрејену рерну и пеците на умереној температури око 35 минута.
Шаран пуњен орасима
Састојци:
- 1 шаран
- 300 г ораха
- 100 г печурки
- 2 црна лука
- 100 г пиринча
- со, бибер, зачинска паприка, першун
Припрема:
Шарана очистите и лепо посолите. На уљу прорпжите сецкан црни лук, па додајте орахе. Зачините. Напуните рибу, па зашијте и ставите у плех. Ако вам је остало још фила у тигању нема везе. У исти тигањ додајте сецкане печурке, кратко пропржите, па додајте пиринач. Када је готово сипајте преко рибе. Прелијте водом и пеците у загрејаној рерни на 220°Ц око 20 минута.