Sutra POČINJE VASKRŠNJI POST, prve nedelje se sprema NA VODI - Ovu su NAJLEPŠA jela bez ulja, brza i jednostavna PRIPREMA
Vaskršnji post je dosta strožji od Božićnog posta, pa je skoro ceo zasnovan na postu na vodi. Donosimo vam neka od najlepših jela, za koja vam ne treba puno vremena i truda da ih pripremite.
Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako je govorio patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro.
Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.
Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.
Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja.
Kačamak
Sastojci:
- 300 gr belog ili žutog kukuruznog brašna,
- 1/2 litre vode,
- so.
Priprema:
Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno mešati. Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Može se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.
Sladak kupus na vodi
Sastojci:
- jedna manja glavica ili pola velike glavice kupusa
- velika šargarepa
- 2 manja krompira
- voda po potrebi
- brašno po potrebi
- mlevena paprika po potrebi
- 100 ml soka od paradajza
- so po ukusu
Priprema
Isecite kupus na rebarca, pa dodajte sitno seckanu šargarepu. Posolite po ukusu, prelijte vodom tek da pokrije kupus, dodajte krompir seckan na kockice, pa kuvajte dok sve ne omekša, uz dodavanje vode po potrebi.
Posna pita sa pečurkama na vodi
Sastojci:
- pakovanje šampinjona,
- 1/2 glavice luka,
- 1/4 praziluka,
- 1 šolja mlevenog paradjza,
- kore za pitu,
- so,
- biber,
- mešavina začina,
- origano,
- voda
Priprema
Luk, praziluk i pečurke sitno iseckati. U keramički ili teflonski tiganj sipati šolju mlevenog paradajza i na njemu prodinstati luk, praziluk i pečurke, dodati so i začine po ukusu. Kore iseći na 3 duže trake, i redjati jednu na drugu, a izmešu premazati vodom, kečapom ili mlevenim paradjzom.
Treću koru premazati pripremljenom smesom i saviti u trougao. Trouglove slagati na papir za pečenje u đuvečaru. Peći dok ne porumeni na 200 stepeni. Kada je pečeno, prekriti vlažnom krpom da odmekani.
Srbija Danas