STARI ŠOPSKI RECEPT
JUŽNJAČKA POSNA POPARENICA - Napravite ovaj specijalitet od samo PAR SASTOJAKA i oduševite svoje ukućane
Srpska kuhinja veoma je raznovrsna. U svakom njenom delu spremaju se jela tipična za taj kraj. Danas, kada imamo pristup internetu, lakše dolazimo do recepata iz svih delova Srbije.
Nekada je bilo potrebno da obilazimo svaki deo naše zemlje ili da se oslanjamo na priče svojih prijatelja o receptima koje su probali u različitim mestima naše domovine.
Južnjačka kuhinja je uvek privlačila veliku pažnju i bila sinonim za raskošnu trpezu. Burna istorijska dešavanja uticala su i na kuhinju, tako da smo na kraju dobili jela koja u sebi sadrže razno bilje i začine i veoma su specifične arome.
Ono što je svakako poznato o judima sa Juga, jeste to da su veliki gurmani i da mogu "dobro" da pojedu. Predstavljamo vam recept za južnjačku posnu poparenicu, za koju verujemo da će vas oboriti sa nogu!
Potrebni sastojci za testo:
- 1l vode
- 2 kašičice soli
- 50ml ulja
- 1 puna kašičica sode bikarbone
- 250g kukuruznog brašna
- 150g pšeničnog oštrog brašna
Potrebni sastojci za fil:
- 2-3 praziluka
- Ulje za prženje po potrebi
- 2-3 kisele paprike
- 500g spanaća
- Začini: So, biber, beli luk u granulama ili sveži beli luk
Za pripremu će vam biti potreban i posni margarin ili ulje.
Postupak pripreme pogledajte na videu ispod.
Nadamo se da ćete i vi uživati u ovom receptu koliko i mi i da će se ovaj južnjački specijalitet naći na vašoj trpezi. Prijatno!