Srpska jela sa Kosova i Metohije žive vekovima: Ovo su najlepši VIDOVDANSKI recepti koji se prenose s kolena na koleno
Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja.
Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, nama su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.
Ovo su najlepša srpska jela sa tradicijom, zato probajte neki od super recepata i osetite čar tradicionalne domaće kuhinje.
Grbava pita
Grbava pita je starinska pita iz Prizrena. Neobične kombinacije od davnina daju nove ukuse, kao što ga ima ova starinska pita.
Potreban materijal:
500-600g brašna
50ml ulja + za dinstanje i premazivanje
1 kašičica šećera
20g svežeg kvasca
200ml vode
3 glavice crnog luka
200g seckanih oraha
mleveni crni biber, so
tucana slatka paprika
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/06/27/23020079711-_2156136561_1.jpg?itok=q8DUQ9iV)
KOSOVSKI INAT! Evo šta simbolizuje CRVENI BOŽUR na Vidovdan - za Srbe on je više od cveta, čuvar Kosova, braka i žene
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/06/27/kristina_1.jpg?itok=YAcf02fu)
ZA KRISTINU IZ LJIGA ZNA CEO SVET: Recept za palačinke joj promenio život, uspela da ostvari svoj san
Priprema:
Za nadev na malo ulja propržiti crni luk, posoliti ga po želji. Kada bude gotov, skloniti ga sa vatre i dodati 150g seckanih oraha, pa začiniti biberom i tucanom paprikom po ukusu. Ostatak oraha skloniti sa strane.
U vodu razmrviti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da nadođe. U posudu za mešanje staviti 500g brašna (ostatak skloniti sa strane i koristiti po potrebi). Dodati so, 50ml ulja i nadošli kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti ga da odstoji nekih 15-tak minuta, a zatim ga premesiti na brašnom posutom radnom stolu i podeliti na tri dela.
Deo testa rastanjiti oklagijom, pa premazati čitavu površinu pomoću četkice sa malo ulja, a zatim posuti delom ostatka seckanih oraha. Rastanjiti drugi deo testa, pa ga prebaciti preko prvog, nadevenog dela, a zatim i njega premazati uljem i posuti orasima. Rastanjiti i treći deo i prebaciti ga preko drugog, samo taj poslednji deo ne premazivati i ne posipati orasima. Sada sve zajedno lagano premesiti, formirati testo u valjak i podeliti ga na tri dela,
Pleh dimenzija 26cm podmazati uljem i posuti brašnom. Rernu zagrejati na 200C.
Raszanjiti oklagijom deo testa na veličinu pleha, pa ga pažljivo preručiti u pleh. Preko rasporediti polovinu izdinstanog nadeva od luka i oraha. Prekriti drugim delom rastanjenog testa, pa staviti ostatak nadeva i prekriti trećim delom rastanjenog testa. Pitu pre pečenja premazati uljem.
Peći u predhodno zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta. Pečenu, još vruću pitu, odmah po vađenju premazati uljem. Pita je lepa topla i hladna.
Zeljanik
Zeljanik je čist ukus tradicije. Svako novo zelje daće nov ukus zeljaniku. Probajte koprivu, raštan, lišće rena ili blitvu.
Sastojci | Količina |
ZA TESTO: | |
kukuruzno brašno | 600 g |
prašak za pecivo | 1 |
gazirana mineralna voda | oko 4 dl |
so | malo |
ulje | 1 rakijska čašica |
ZA FIL: | |
spanać | 1 kg |
jaja | 4 |
sjenički ili neki drugi masni sir | 500 g |
ulje | 1 čašica |
ZA PRELIV: | |
jaja | 2 |
pavlaka | 1 |
kiselo mleko | 1 |
Kako pripremiti
-
Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju pravougaonog oblika i u njoj razlijte prvu polovinu testa. Za fil dobro operite i očistite spanać, isecite ga na manje delove, pa ga rukama pomešajte sa jajima, sirom i čašicom ulja. Masa treba da bude kompaktna.
-
Fil spajajte preko kore i fino ga poravnajte viljuškom kao da filujete tortu. Preko fila ravnomerno razlijte čašicu ulja. Drugi deo testa, koji ste ostavili po strani, razredite čašicom vode kako biste ga lakše razlili preko fila. Sve lepo razmažite kašikom tako da se fil ne vidi. Zeljanik stavite da se peče na 200 stepeni 15 minuta, pa smanjite na 180 i pecite još pola sata. Umutite dva jajeta s pavlakom i kiselim mlekom, pa prelijte vruć zeljanik i vratite u isključenu rernu tek toliko da se napravi korica.
Brijan
Brijan je kosovski specijalitet za sva vremena!
Sastojci | Količina |
crni luk | 300 g |
teleće meso | 200 g |
spanać | 400 g |
mast | 1 kašika |
pirinač | 1 šoljica |
jaja | 3 |
začini po želji | po ukusu |
Kako pripremiti
-
Spanać očistite, operite, prelijte ključalom vodom i ocedite. Obarite pirinač i posebno izdinstajte teletinu sa sitno seckanim crnim likom. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Spanać, pirinač i meso prebacite u zemljani sud, fino rasporedite, dodajte malo vode i stavite u rernu da se peče oko pola sata. Pred kraj pečenja odozgo razbijte tri jajeta, pa vratite još malo u rernu da se jaja ispeku.
Rednica
Rednica je recept star vekovima. Koliko su stari Srbi na Kosovu i Metohiji, toliko je star i recept za rednicu!
Sastojci | Količina |
brašno | 5 kg |
voda | 3 l |
so | 1 kašika |
kajmak | 1 kg |
ulje | 700 ml |
Kako pripremiti
-
Od brašna, vode i soli zamesite testo kao za palačinke. Potom pomešajte ulje i kajmak. Založite vatru u ognjištu i stavite sač da se zagreje. Na njega stavite pepeo da bi održavao temperaturu. Ako rednicu pečete u rerni, upotrebite manji pleh i petinu sastojaka.Pored ognjišta postavite tronožac, ispod njega žar, a na tronožac stavite tepsiju podmazanu uljem.
-
Kutlačom sipajte testo da prekrije dno. Zagrejan sač stavite na tepsiju i ispecite koru. Sklonite sač da se opet zagreje. Za to vreme prelijte koru kajmakom pomešanim s uljem. Ponovo stavite sač, razlijte testo i ispecite koru. Pecite kore dok ne utrošite testo, ređajte kore u tepsiju i svaku premažite kajmakom. Na kraju rednicu isecite na kocke jednake veličine. Prelijte je kajmakom i uljem i postavite sač da se zapeče 10–20 minuta.
Hočanske baklave
Hočanske baklave su ukus tradicije!
Sastojci | Količina |
tanke kore | 500 g |
orasi | 200 g |
griz | 4 ravne kašike |
vanilin šećer | 1 |
margarin | 125 g |
ulje | 1 dl |
cimet | po ukusu |
ZA SIRUP: | |
šećer | 600 g |
voda | 2 dl |
limun | 1 |
Kako pripremiti
-
Najpre napravite sirup kako bi se, pre nego što njime prelijete baklavu, dobro ohladio. Šećer i vodu kuvajte desetak minuta. Kašikom proverite da li je sirup gotov. Kad poslednja kap ostane na kašici, u šerpu dodajte limun izrezan na kolutove i vanilu. Pošto pusti još jedan ključ, kuvajte još pet minuta. U posebnom sudu pomešajte mlevene orahe, suvo grožđe, griz i cimet, pa umešajte malo vode tako da masa bude gusta.
-
Koru savijte napola, a na sam kraj stavite fil debljine centimetar i po. Urolajte čvrsto i ređajte u pleh. Isecite parčad dužine cigarete, a pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Kad se baklave prohlade, prelijte ih sirupom.
Ukusu koji živi vekovima, mlade domaćice iz Velike Hoče u fil za baklave dodaju i rendanu čokoladu.