Српска јела са Косова и Метохије живе вековима: Ово су најлепши ВИДОВДАНСКИ рецепти који се преносе с колена на колено
Многи рецепти за традиционална јела преносили су се с колена на колено, па се начини припреме разликују од краја до краја.
Иако домаћице своје рецепте чувају као највећу тајну, нама су неке откриле приликом посете српских енклава општина Косовска Митровица, Звечан, Велика Хоча, Призрен, Ораховац и Ново Брдо.
Ово су најлепша српска јела са традицијом, зато пробајте неки од супер рецепата и осетите чар традиционалне домаће кухиње.
Грбава пита
Грбава пита је старинска пита из Призрена. Необичне комбинације од давнина дају нове укусе, као што га има ова старинска пита.
Потребан материјал:
500-600г брашна
50мл уља за динстање и премазивање
1 кашичица шећера
20г свежег квасца
200мл воде
3 главице црног лука
200г сецканих ораха
млевени црни бибер, со
туцана слатка паприка
КОСОВСКИ ИНАТ! Ево шта симболизује ЦРВЕНИ БОЖУР на Видовдан - за Србе он је више од цвета, чувар Косова, брака и жене
ЗА КРИСТИНУ ИЗ ЉИГА ЗНА ЦЕО СВЕТ: Рецепт за палачинке јој променио живот, успела да оствари свој сан
Припрема:
За надев на мало уља пропржити црни лук, посолити га по жељи. Када буде готов, склонити га са ватре и додати 150г сецканих ораха, па зачинити бибером и туцаном паприком по укусу. Остатак ораха склонити са стране.
У воду размрвити квасац са шећером, па оставити да надође. У посуду за мешање ставити 500г брашна (остатак склонити са стране и користити по потреби). Додати со, 50мл уља и надошли квасац, па замесити тесто. Оставити га да одстоји неких 15-так минута, а затим га премесити на брашном посутом радном столу и поделити на три дела.
Део теста растањити оклагијом, па премазати читаву површину помоћу четкице са мало уља, а затим посути делом остатка сецканих ораха. Растањити други део теста, па га пребацити преко првог, надевеног дела, а затим и њега премазати уљем и посути орасима. Растањити и трећи део и пребацити га преко другог, само тај последњи део не премазивати и не посипати орасима. Сада све заједно лагано премесити, формирати тесто у ваљак и поделити га на три дела,
Плех димензија 26цм подмазати уљем и посути брашном. Рерну загрејати на 200Ц.
Расзањити оклагијом део теста на величину плеха, па га пажљиво преручити у плех. Преко распоредити половину издинстаног надева од лука и ораха. Прекрити другим делом растањеног теста, па ставити остатак надева и прекрити трећим делом растањеног теста. Питу пре печења премазати уљем.
Пећи у предходно загрејаној рерни око 45-50 минута. Печену, још врућу питу, одмах по вађењу премазати уљем. Пита је лепа топла и хладна.
Зељаник
Зељаник је чист укус традиције. Свако ново зеље даће нов укус зељанику. Пробајте коприву, раштан, лишће рена или блитву.
Састојци | Количина |
ЗА ТЕСТО: | |
кукурузно брашно | 600 г |
прашак за пециво | 1 |
газирана минерална вода | око 4 дл |
со | мало |
уље | 1 ракијска чашица |
ЗА ФИЛ: | |
спанаћ | 1 кг |
јаја | 4 |
сјенички или неки други масни сир | 500 г |
уље | 1 чашица |
ЗА ПРЕЛИВ: | |
јаја | 2 |
павлака | 1 |
кисело млеко | 1 |
Како припремити
-
Од наведених састојака замесите тесто и поделите га на два дела. Тесто треба да буде као за проју, ни густо ни ретко. Добро подмажите тепсију правоугаоног облика и у њој разлијте прву половину теста. За фил добро оперите и очистите спанаћ, исеците га на мање делове, па га рукама помешајте са јајима, сиром и чашицом уља. Маса треба да буде компактна.
-
Фил спајајте преко коре и фино га поравнајте виљушком као да филујете торту. Преко фила равномерно разлијте чашицу уља. Други део теста, који сте оставили по страни, разредите чашицом воде како бисте га лакше разлили преко фила. Све лепо размажите кашиком тако да се фил не види. Зељаник ставите да се пече на 200 степени 15 минута, па смањите на 180 и пеците још пола сата. Умутите два јајета с павлаком и киселим млеком, па прелијте врућ зељаник и вратите у искључену рерну тек толико да се направи корица.
Бријан
Бријан је косовски специјалитет за сва времена!
Састојци | Количина |
црни лук | 300 г |
телеће месо | 200 г |
спанаћ | 400 г |
маст | 1 кашика |
пиринач | 1 шољица |
јаја | 3 |
зачини по жељи | по укусу |
Како припремити
-
Спанаћ очистите, оперите, прелијте кључалом водом и оцедите. Обарите пиринач и посебно издинстајте телетину са ситно сецканим црним ликом. Загрејте рерну на 180 степени. Спанаћ, пиринач и месо пребаците у земљани суд, фино распоредите, додајте мало воде и ставите у рерну да се пече око пола сата. Пред крај печења одозго разбијте три јајета, па вратите још мало у рерну да се јаја испеку.
Редница
Редница је рецепт стар вековима. Колико су стари Срби на Косову и Метохији, толико је стар и рецепт за редницу!
Састојци | Количина |
брашно | 5 кг |
вода | 3 л |
со | 1 кашика |
кајмак | 1 кг |
уље | 700 мл |
Како припремити
-
Од брашна, воде и соли замесите тесто као за палачинке. Потом помешајте уље и кајмак. Заложите ватру у огњишту и ставите сач да се загреје. На њега ставите пепео да би одржавао температуру. Ако редницу печете у рерни, употребите мањи плех и петину састојака.Поред огњишта поставите троножац, испод њега жар, а на троножац ставите тепсију подмазану уљем.
-
Кутлачом сипајте тесто да прекрије дно. Загрејан сач ставите на тепсију и испеците кору. Склоните сач да се опет загреје. За то време прелијте кору кајмаком помешаним с уљем. Поново ставите сач, разлијте тесто и испеците кору. Пеците коре док не утрошите тесто, ређајте коре у тепсију и сваку премажите кајмаком. На крају редницу исеците на коцке једнаке величине. Прелијте је кајмаком и уљем и поставите сач да се запече 10–20 минута.
Хочанске баклаве
Хочанске баклаве су укус традиције!
Састојци | Количина |
танке коре | 500 г |
ораси | 200 г |
гриз | 4 равне кашике |
ванилин шећер | 1 |
маргарин | 125 г |
уље | 1 дл |
цимет | по укусу |
ЗА СИРУП: | |
шећер | 600 г |
вода | 2 дл |
лимун | 1 |
Како припремити
-
Најпре направите сируп како би се, пре него што њиме прелијете баклаву, добро охладио. Шећер и воду кувајте десетак минута. Кашиком проверите да ли је сируп готов. Кад последња кап остане на кашици, у шерпу додајте лимун изрезан на колутове и ванилу. Пошто пусти још један кључ, кувајте још пет минута. У посебном суду помешајте млевене орахе, суво грожђе, гриз и цимет, па умешајте мало воде тако да маса буде густа.
-
Кору савијте напола, а на сам крај ставите фил дебљине центиметар и по. Уролајте чврсто и ређајте у плех. Исеците парчад дужине цигарете, а пре печења прелијте растопљеним маргарином и уљем. Пеците 20 минута на 220 степени. Кад се баклаве прохладе, прелијте их сирупом.
Укусу који живи вековима, младе домаћице из Велике Хоче у фил за баклаве додају и рендану чоколаду.