Snimak RUČKA na SVETOJ GORI - Pogledajte šta JEDU i piju MONASI na Atosu, sve je zdravo i ukusno (VIDEO)
Ukoliko ste se nekad pitali kako izgleda njihova trpeza.
Svetogorski monasi pridržavaju se određenih pravila koja su ustanovljena vekovima, a postoje i pravila i tradicija koja se vezuje za njihov obrok. Oni jedu ukusno, zdravo i jednostavno, a obrok ne traje duže od 15 minuta.
Otac Epifanije Milopotami, kuvar sa Atosa, u jendom intervjuu istakao je da se njihova ishrana sastoji od prirodnih proizvoda koje im daje zemlja Grčka. Smatraju da je upravo taj izbor ono što svakog monaha štiti od bolesti. Konzumiraju hranu bez konzervansa, začina i masti, u malim porcijama i mogućnosti apstinencije.
Monah je objasnio da je u procesu kuvanja najvažniji kvalitet upotrebljenih proizvoda. Takođe, treba da kuvate sa molitvom na usnama i ljubavlju u srcu, tada će jelo biti i ukusno i zdravo. Svetogorski monasi ne jedu meso, umesto toga jedu svežu ribu. U procesu kuvanja, kuvar koristi maslinovo ulje samo u utorak, četvrtak, subotu i nedelju. Bilo koja druga mast u hrani je odsutna (mast, margarin, puter, sos).
Za jačanje organizma piju puno mleka, jedu jaja i sireve, ali uvek se uzdržavaju od takve hrane tokom posta. Jastozi, hobotnice i lignje na njihovim trpezama su retkost, dozvoljene samo u vreme posta da bi se diverzifikovao riblji meni, jer su sve školjke beskrvne. Ali namirnice koje se gotovo uvek mogu naći na njihovoj trpezi jesu šumsko voće i pečurke, kao i zelene salate.
MUČE VAS NADUTOST I GASOVI? Dr Lukić objašnjava kako da ih se dugotrajno oslobodite!
UKOLIKO IH IMATE DUŽE OD 6 GODINA HITNO IH SE REŠITE - Dotrajali dušek može stvoriti ozbiljne probleme sa zdravljem!
Kako prepoznati RAK KRVI - Lekar OTKRIO prve SIMPTOME LEUKEMIJE, pojačano noćno znojenje na listi signala koje telo šalje
Život svetogorskih monaha je ishrana bez slatkiša i alkohola. Tek povremeno sebi dozvoljavaju halvu i lokum, malo kafe i malo vina. Uz sve to, monasi uživaju u hrani.
- Nisam išao u kulinarsku školu i nemam nikakvu diplomu. Ali, dok sam bio pored starijih, naučio sam kako da pržim luk na laganoj vatri: što se luk duže prži, to će biti ukusniji. Naučio sam i da je za kuvanje bilo kog jela potrebno strpljenje - objasnio je otac Epifanije Milopotamis.
Na društvenoj mreži Instagram pronašli smo snimak na kojem se vidi ručak monaha na Atosu.
Koliko može da se vidi na snimku, na trpezi su se ovom priliko našli bela čorba, nešto što liči na poširanu ribu, dve vrste sira, hleb, voće kao poslastica i slatki hleb. Od pića su tu voda i belo vino.
Monasi su jeli na napolju u prelepo uređenoj bašti zaštićenoj zelenilom.