OBIČAJI
Rusi POSLASTICOM OKONČAVAJU POST - Ovu kremastu VOĆNU TORTU pravoslavci na Istoku obavezno prave za Uskrs, a njen oblik ima POSEBNU SIMBOLIKU
Lagana, snažnog voćnog ukusa i mirisa, a priprema se očas posla i od samo nekoliko sastojaka.
Paška, poznata i kao paša, pašča i paskha, jedan je od slatkiša bez kog među pravoslavnim vernicima na Istoku nema obeležavanja Uskrsa!
Ova neodoljiva poslastica od krem sira i kremastog fila je veoma popularna u istočnim pravoslavnim zemljama, a po teksturi je slična blanmanžu i tradicionalno se pravi za proslavu kraja Uskršnjeg posta i početka slavljenja Uskrsa.
U pitanju je lagan, lep dezert koji se ukrašava i suvim voćem i orašastim plodovima, a ima mnogo varijanti. Ono što je posebno važno jeste da se tradicionalno pravi u kalupu u obliku krnje piramide, koja simbolizuje Hristov grob.
Ako nemate kalup takvog oblika, možete ga napraviti od savijene alumunijumske folije (ojačane presavijanjima veće količine folije), kao i u u bilo kojoj užoj i dubljoj činiji, pa iseći višak prilikom oblikovanja.
Paška je slatka, veoma izdašna i bogata, a idealno je napraviti je dan pre serviranja.
Sastojci:
2 cele pomorandže
150-200 g šećera (po ukusu)
400 g švapskog sira
50 g putera
100 g kisele pavlake
Za dekoraciju:
šećer u prahu, suvo voće, rendana kora pomorandže, rendana čokolada, orašasti plodovi... po ukusu!
Priprema
- Oljuštite pomorandže, pa ihiscedite.
- Otopite puter i dodajte mu šećer, sok i pulpu pomorandže, pa kuvajte uz mešanje dok ne počne da se karamelizira. Nakon toga, dodajte pavlaku promešajte, pa sklonite s vatre.
- Ostavite da se prohladi, a za to vreme mikserom umutite švapski sir i dodajte smesu od soka od pomorandže postepeno, kašiku po kašiku.
- Potom sipajte u kalup i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
- Ujutro prevrnite, izvadite iz kalupa i ukrasite po želji.
Srbija danas/Glosssy/T.S.R./Prenela: T.O.