ОБИЧАЈИ
Руси ПОСЛАСТИЦОМ ОКОНЧАВАЈУ ПОСТ - Ову кремасту ВОЋНУ ТОРТУ православци на Истоку обавезно праве за Ускрс, а њен облик има ПОСЕБНУ СИМБОЛИКУ
Лагана, снажног воћног укуса и мириса, а припрема се очас посла и од само неколико састојака.
Пашка, позната и као паша, пашча и паскха, један је од слаткиша без ког међу православним верницима на Истоку нема обележавања Ускрса!
Ова неодољива посластица од крем сира и кремастог фила је веома популарна у источним православним земљама, а по текстури је слична бланманжу и традиционално се прави за прославу краја Ускршњег поста и почетка слављења Ускрса.
У питању је лаган, леп дезерт који се украшава и сувим воћем и орашастим плодовима, а има много варијанти. Оно што је посебно важно јесте да се традиционално прави у калупу у облику крње пирамиде, која симболизује Христов гроб.
Ако немате калуп таквог облика, можете га направити од савијене алумунијумске фолије (ојачане пресавијањима веће количине фолије), као и у у било којој ужој и дубљој чинији, па исећи вишак приликом обликовања.
Пашка је слатка, веома издашна и богата, а идеално је направити је дан пре сервирања.
Састојци:
2 целе поморанџе
150-200 г шећера (по укусу)
400 г швапског сира
50 г путера
100 г киселе павлаке
За декорацију:
шећер у праху, суво воће, рендана кора поморанџе, рендана чоколада, орашасти плодови... по укусу!
Припрема
- Ољуштите поморанџе, па ихисцедите.
- Отопите путер и додајте му шећер, сок и пулпу поморанџе, па кувајте уз мешање док не почне да се карамелизира. Након тога, додајте павлаку промешајте, па склоните с ватре.
- Оставите да се прохлади, а за то време миксером умутите швапски сир и додајте смесу од сока од поморанџе постепено, кашику по кашику.
- Потом сипајте у калуп и оставите да одстоји преко ноћи у фрижидеру.
- Ујутро преврните, извадите из калупа и украсите по жељи.
Србија данас/Glosssy/Т.С.Р./Пренела: Т.О.