clear sky
33°C
30.06.2024.
Beograd
eur
117.049
usd
109.5247
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Tradicionalna KOSOVSKA JELA koje su domaćice uvek pravile na VIDOVDAN - Prizrenski JAPRAK ima poseban ŠMEK

27.06.2024. 19:49
Kosovska flija
Kosovska flija / Izvor: Youtube printscreen/Nje dite me ne

Jela koja su se uvek pravila na Kosovu za Vidovdan su toliko neodoljiva, da nećete sugurno moći da se zaustavite na samo jednom tanjiru!

Evo nekoliko tradicionalnih kosovskih jela koja se često pripremaju za Vidovdan ili su deo lokalne kuhinje na Kosovu:

Sarma od vinove loze (Dolma)

Sastojci:
  - Listovi vinove loze
  - 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i juneće)
  - 1 šolja pirinča
  - 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  - 1 šargarepa, rendana
  - 1 kašika paradajz pirea
  - So, biber, aleva paprika po ukusu
  - Limun, maslinovo ulje

Priprema:
Skuvati pirinač i ostaviti ga da se ohladi. U činiju staviti mleveno meso, pirinač, luk, šargarepu, paradajz pire, so, biber i alevu papriku. Sve dobro izmešati. Na svaki list vinove loze staviti malo smese, saviti stranice i zarolati u rolnicu. Ređati sarmice u dublju šerpu. Preliti ih vodom da prekrije sarmice, dodati malo maslinovog ulja i soka od limuna. Kuvati na srednjoj vatri oko sat vremena ili dok listovi ne omekšaju.

Flija

  Sastojci:
  - 500g tankih kora za pitu
  - 500g mlevenog mesa (juneće ili mešano)
  - 1 šolja kisele pavlake
  - So, biber po ukusu
  - Ulje za premazivanje

Priprema:
Prvo pripremiti fil tako što se prži mleveno meso sa začinima dok ne bude gotovo. U tepsiju staviti prvu koru za pitu i premazati je uljem, zatim staviti drugu koru, ponoviti postupak dok se ne potroše sve kore. Preko kora staviti pripremljeni fil i uviti koru u rolnicu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa boja.

Ova tradicionalna kosovska jela su deo bogate kulinarske baštine ovog regiona i često se pripremaju za posebne prilike poput Vidovdana ili drugih porodičnih okupljanja. Uživajte u pripremi i degustaciji ovih autentičnih jela!

Kosovska flija
Kosovska flija / Izvor: Youtube printscreen/Domasni recepti

Prizrenski japrak

Sastojci:

-1 kg jagnjećeg ili mešanog mlevenog mesa
-1 šolja pirinča
-1 glavica crnog luka, sitno iseckana
-1 kašika paradajz pirea
-So, biber, suvi začini po ukusu
-Listovi vinove loze ili kupusa
-Limun, maslinovo ulje

Priprema:

Dobro operite listove vinove loze i skuvajte ih u vodi dok ne omekšaju. Ostavite ih da se ohlade. U činiji pomešajte mleveno meso, oprani pirinač, sitno iseckani crni luk, paradajz pire, so, biber i suve začine. Dobro izmešajte smesu. Na svaki list vinove loze stavite malo smese (oko 1-2 kašike, zavisno od veličine lista), savijte stranice i zarolajte u rolnicu. Ako koristite listove kupusa, prethodno ih blanširajte da omekšaju. U velikoj šerpi ili dubokom loncu složite japrake jedan do drugog, u više redova. Prelite japrake sa malo maslinovog ulja i soka od limuna. Dodajte vode da prekrije japrake, stavite poklopac i kuvajte na srednjoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok pirinač ne omekša. Poslužite toplo, po želji sa dodatkom jogurta.