Традиционална КОСОВСКА ЈЕЛА које су домаћице увек правиле на ВИДОВДАН - Призренски ЈАПРАК има посебан ШМЕК
Јела која су се увек правила на Косову за Видовдан су толико неодољива, да нећете сугурно моћи да се зауставите на само једном тањиру!
Ево неколико традиционалних косовских јела која се често припремају за Видовдан или су део локалне кухиње на Косову:
Сарма од винове лозе (Долма)
Састојци:
- Листови винове лозе
- 500г млевеног меса (мешано свињско и јунеће)
- 1 шоља пиринча
- 1 главица црног лука, ситно исецкана
- 1 шаргарепа, рендана
- 1 кашика парадајз пиреа
- Со, бибер, алева паприка по укусу
- Лимун, маслиново уље
Припрема:
Скувати пиринач и оставити га да се охлади. У чинију ставити млевено месо, пиринач, лук, шаргарепу, парадајз пире, со, бибер и алеву паприку. Све добро измешати. На сваки лист винове лозе ставити мало смесе, савити странице и заролати у ролницу. Ређати сармице у дубљу шерпу. Прелити их водом да прекрије сармице, додати мало маслиновог уља и сока од лимуна. Кувати на средњој ватри око сат времена или док листови не омекшају.
Флија
Састојци:
- 500г танких кора за питу
- 500г млевеног меса (јунеће или мешано)
- 1 шоља киселе павлаке
- Со, бибер по укусу
- Уље за премазивање
Припрема:
Прво припремити фил тако што се пржи млевено месо са зачинима док не буде готово. У тепсију ставити прву кору за питу и премазати је уљем, затим ставити другу кору, поновити поступак док се не потроше све коре. Преко кора ставити припремљени фил и увити кору у ролницу. Пеците у претходно загрејаној рерни на 200 степени око 30-40 минута или док не постане златно смеђа боја.
Ова традиционална косовска јела су део богате кулинарске баштине овог региона и често се припремају за посебне прилике попут Видовдана или других породичних окупљања. Уживајте у припреми и дегустацији ових аутентичних јела!
Призренски јапрак
Састојци:
-1 кг јагњећег или мешаног млевеног меса
-1 шоља пиринча
-1 главица црног лука, ситно исецкана
-1 кашика парадајз пиреа
-Со, бибер, суви зачини по укусу
-Листови винове лозе или купуса
-Лимун, маслиново уље
Припрема:
Добро оперите листове винове лозе и скувајте их у води док не омекшају. Оставите их да се охладе. У чинији помешајте млевено месо, опрани пиринач, ситно исецкани црни лук, парадајз пире, со, бибер и суве зачине. Добро измешајте смесу. На сваки лист винове лозе ставите мало смесе (око 1-2 кашике, зависно од величине листа), савијте странице и заролајте у ролницу. Ако користите листове купуса, претходно их бланширајте да омекшају. У великој шерпи или дубоком лонцу сложите јапраке један до другог, у више редова. Прелите јапраке са мало маслиновог уља и сока од лимуна. Додајте воде да прекрије јапраке, ставите поклопац и кувајте на средњој ватри око 45-60 минута, или док пиринач не омекша. Послужите топло, по жељи са додатком јогурта.