TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Evo kako da vam KOLAČI OSTANU SVEŽI što duže, zaboravite na BACANJE
Sačuvajte svežinu i ukus kolača
Pred nama je veliki broj slava, novogodišnja proslava, Božić i drugo. Mnoge domaćice kolače spremaju za svaki dan posebno, ali samo one iskusne znaju da postoji trik da oni ostanu sveži i ukusni i nekoliko dana kasnije.
Ove godine zaboravite na bacanje omiljenih slatkiša, već uživajte u njima maksimalno.
Spremite se za PRAZNIČNU SEZONU: Stajling INSPIRACIJE naših POZNATIH DAMA (FOTO)
1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih zato čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek u potpunosti ohlađene
2. Kolače od dizanog, prhkog ili lisnatog testa najbolje je zamrznuti. Pre čuvanja u zamrzivaču prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nule. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa. 3. Ukoliko želite da sačuvate ostatke štrudle ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju da budu sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isečene jabuke ili krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavauju rok svežine kolača.
3. Kremaste kolače ne preporučuje se da držite u frižideru duže od tri dana, potom ih je najbolje zamrznuti i to prekrivene masnim papirom, pa upakovane u kesu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte na prethodnih najmanje tri sata potrebnih da se kolačići na sobnoj temperaturi odmrznu - na ovaj način će biti kao sveži.