Na Petrovdan se OBAVEZNO mesi PETROVAČA - Za ZDRAVLJE svoje DECE, svaka MAJKA će napraviti ovu staru POSLASTICU
Slatkiš od jabuka zbog kojeg će cela kuća mirisati na praznik
Pravoslavni vernici 12. jula proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovaj praznik je duboko ukorenjen u našoj tradiciji, sa mnogobrojnim običajima koji ga prate, među kojima je i običaj sa jabukama.
Jabuke se poklanjaju na Petrovdan, a posebno je poznata tradicionalna poslastica nazvana Petrovača, koja se priprema kao simbol sreće i obilja, ali i za zdravlje. U nekim krajevima se sprema sa decom, da bi cele godine deca bila rumena kao jabuke i zdrava.
Evo recepta za Petrovaču:
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 1 šolja ulja
- 1 šolja griza
- 6 kašika šećera (može i smeđi)
- Kore za pitu (može i heljdine)
- Cimet
- Šaka oraha
Priprema:
Jabuke oljuštite i izrendajte. Svaku koru za pitu poprskajte uljem i pospite sa malo šećera.
Na treću koru stavite rendane jabuke, malo ulja, cimeta, dve kašike griza i pospite sa malo oraha. Uvijte sve u rolnu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ako želite, možete i jednostavno složiti kore jednu na drugu. Nožem iseći parčiće, premazati ih uljem i peći na 220 stepeni. Gotovu Petrovaču možete posuti šećerom u prahu pre serviranja.
Petrovača je ne samo ukusna poslastica već i deo naše kulturne baštine koja se čuva kroz generacije. Njen priprema simbolizuje zajedništvo i tradiciju, te je pravi izbor za proslavu Petrovdana sa porodicom i prijateljima.