На Петровдан се ОБАВЕЗНО меси ПЕТРОВАЧА - За ЗДРАВЉЕ своје ДЕЦЕ, свака МАЈКА ће направити ову стару ПОСЛАСТИЦУ
Слаткиш од јабука због којег ће цела кућа мирисати на празник
Православни верници 12. јула прослављају Петровдан, празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. Овај празник је дубоко укорењен у нашој традицији, са многобројним обичајима који га прате, међу којима је и обичај са јабукама.
Јабуке се поклањају на Петровдан, а посебно је позната традиционална посластица названа Петровача, која се припрема као симбол среће и обиља, али и за здравље. У неким крајевима се спрема са децом, да би целе године деца била румена као јабуке и здрава.
Ево рецепта за Петровачу:
Састојци:
- 1 кг јабука
- 1 шоља уља
- 1 шоља гриза
- 6 кашика шећера (може и смеђи)
- Коре за питу (може и хељдине)
- Цимет
- Шака ораха
Припрема:
Јабуке ољуштите и изрендајте. Сваку кору за питу попрскајте уљем и поспите са мало шећера.
На трећу кору ставите рендане јабуке, мало уља, цимета, две кашике гриза и поспите са мало ораха. Увијте све у ролну и ставите у плех обложен папиром за печење. Ако желите, можете и једноставно сложити коре једну на другу. Ножем исећи парчиће, премазати их уљем и пећи на 220 степени. Готову Петровачу можете посути шећером у праху пре сервирања.
Петровача је не само укусна посластица већ и део наше културне баштине која се чува кроз генерације. Њен припрема симболизује заједништво и традицију, те је прави избор за прославу Петровдана са породицом и пријатељима.