UŠEĆERENE JABUKE na štapiću: Napravite najukusniji PRAZNIČNI SLATKIŠ od samo 3 sastojka (RECEPT)
Za ovu brzu poslasticu, dovoljno je da imate jabuke, šećer i vodu.
Nekada davno, ušećerene jabuke su se prodavale na vašarima koji su bili jedini događaj u manjim sredinama i očekivani su mesecima. Ti vašari su se uglavnom održavali krajem leta i početkom jeseni, kada se završavala žetva i kada je poljskih poslova bilo sve manje. Nekako u to vreme brale su se i jabuke. Deca bi trčala okolo, ušećerene jabuke bi padale u prašinu, ali ko bi ostavio takav slatkiš, samo bi je podigli, dunuli malo i nastavili da je jedu zajedno sa prašinom koja se zalepila za šećer.
Ušećerene jabuke su simbol cirkusa, mame i tate su, pre nego što uvedu dete u cirkuski šator, kupovali i ovaj čarobni slatkiš, i dok su ih lizala, kako bi doprla do jabuke, deca su maštala o dalekim putovanjem sa cirkusima, egozotičnim životinjama i veselom cirkuskom životu. Kakav je to doživljaj bio!
KRENITE ODMAH: Kada čujete koliko je ŠETNJA po snegu DOBRA za telo i um, TERETANA vam neće biti potrebna
NAJTAČNIJI DNEVNI HOROSKOP: Ribe čeka OZBILJNA SVAĐA, a OVAJ ZNAK će danas dobiti ludo dobre vesti
Sastojci:
- 7 jabuka
- 550 g šećera
- 180 ml vode
- 80 g glukoznog/bombonskog sirupa
- štapići
Priprema:
Jabuke dobro operite, pogotovu ako su voskirane. Skinite peteljke i ubrusom obrišite. Na mesto peteljki zabodite drveni štapić.
U sud sipajte šećer, vodu i glukozni/bombonski sirup. Promešajte i stavite da se kuva. Neka umereno vri oko 15-18 minuta i za to vreme nemojte da mešate. Šećer treba blago da požuti, a u videu možete da vidite sam process kuvanja. Sklonite sa vatre, dodajte prehrambenu crvenu boju i promešajte. Uronite jabuke držeći za štapić, a onda prebacite na papir za pečenje i ostavite par minuta da se ohlade. Kada se smesa prohladi i stegne (a brzo se steže), ponovo stavite par sekunti na vatru da biste mogli sledeće jabuke da ušećerite.
Uvijte u celofan, stavite mašnicu i obradujte svoje najmilije.
Napomena:
- Koristite što sitnije jabuke. Možete koristiti i zelene, čak je lepši kontrast s njima.
- Umesto sirupa možete koristiti med ali je svakako preporuka da to bude ovaj bombonski sirup.
Prijatno!