ZA BOGATU BOŽIĆNU TRPEZU: Svinjetina pečena u rerni, prelivena pivom (RECEPT)
Bavarska svinjetina je izuzetno ukusno pečenje.
Neka vam prazničnu trpezu upotpuni ovaj nesvakidašnji, ali potvrđeno dobar recept za svinjsko pečenje.
Sprema se od svinjske plećke ali i od carskog mesa!
POSLASTIČARI SA DVORA OTKRILI: Recept za omiljeni praznični kolač kraljevske porodice
KAKO SE TREZNE SRBI NAKON NOVOGODIŠNJE NOĆI? Slavko, Olga i Mirko otkrili recept!
PALAČINKE, TORTE, KOLAČI: Svako u Srbiji ima svoj omiljen Plazma recept, a evo koji je najčešći
Sastojci:
- 1,5 kg svinjetine od plećke
- 10 karanfilića
- 2 vršne kašičice soli
- 500 ml piva
- 3 srednje glavice luka
- 2 krompira
- 2 paškanata
- malo cimeta
- malo anisa
- 2 vršne kašičice slačice
Za preliv:
- 175 ml proceđene supe
- 1/2 kašičice ljutog senfa
- 1 kašika kiselkastog džema
Priprema:
Meso očistiti od kosti (ako ostavljate kost, planirajte sat do sat i po duže pečenje - posle prelivanja pivom).
Izmrvite karanfilić u avanu pa ga izmešajte sa solju i dobro utrljajte u meso.
Stavite meso u dubok pleh - kožica na dole - i pecite oko sat, sat i po.
Za to vreme očistite povrće i isecite na kockice.
Izvadite pleh, poređajte povrće i sve prelijte pivom.
Pecite oko pola sata pa izvadite povrće i meso, a u pleh dodajte supu, džem, senf, cimet i anis. Sve dobro izmešajte i zagrejte na ringli da bude vrelo i gusto. Prespite u sosijeru.
Ako vam se čini da pečenje još nije reš, vratite ga u pleh da još par minuta - uključite gril.
Servirajte sa povrćem i sosom, a naročito je ukusno sa knedlama.