ZA PRIPREMU SLAVSKOG ŽITA VAŽNO JE DA ISPOŠTUJETE 2 PRAVILA: Ne znaju baš sve domaćice O ČEMU SE RADI
Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta
Ako poznajete pravoslavna pravila, primetićete gomilu grešaka koje pravoslavci prave, a koje se neretko čak prelaze u greh. Slava je pre svega duhovni događaj, a ne prilika da se napijete s prijateljima.
Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito. Velika je zabluda da na dan Svetog Aranđela ne treba pripremati žito (koljivo), jer je on živi svetac. U Hristu su svi živi, što je i suština naše vere.
KAKO SODA BIKARBONA LEČI MOKRAĆNE INFEKCIJE: 1 kašičica dnevno umiruje peckanje u bešici
LEPA LUKIĆ OTKRILA TAJNI RECEPT ZA IMUNITET I MLAD IZGLED! Ona ne zna za temperaturu, a ključ je u 1 STVARI
Najbolji recept za slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi i mi ćemo ih objasniti kroz nastavak teksta. Slavsko žito osim što ima duhovnu vrednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.
Sastojci za slavsko žito:
- 500 grama pšenice belije
- 400 grama kristalnog šećera
- 400 grama mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- 1/2 ploda muskatnog oraščića
Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.
Priprema: Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.