ЗА ПРИПРЕМУ СЛАВСКОГ ЖИТА ВАЖНО ЈЕ ДА ИСПОШТУЈЕТЕ 2 ПРАВИЛА: Не знају баш све домаћице О ЧЕМУ СЕ РАДИ
Рано ујутро, на дан крсне славе, домаћин га односи у цркву, где га свештеник освешта
Ако познајете православна правила, приметићете гомилу грешака које православци праве, а које се неретко чак прелазе у грех. Слава је пре свега духовни догађај, а не прилика да се напијете с пријатељима.
Жито је симбол вечног живота и васкрсења, јер посејана зрна пшенице доносе нови живот, због чега свештеник освећује славско жито. Велика је заблуда да на дан Светог Аранђела не треба припремати жито (кољиво), јер је он живи светац. У Христу су сви живи, што је и суштина наше вере.
КАКО СОДА БИКАРБОНА ЛЕЧИ МОКРАЋНЕ ИНФЕКЦИЈЕ: 1 кашичица дневно умирује пецкање у бешици
ЛЕПА ЛУКИЋ ОТКРИЛА ТАЈНИ РЕЦЕПТ ЗА ИМУНИТЕТ И МЛАД ИЗГЛЕД! Она не зна за температуру, а кључ је у 1 СТВАРИ
Најбољи рецепт за славско жито са орасима има неколико тајни у припреми и ми ћемо их објаснити кроз наставак текста. Славско жито осим што има духовну вредност за укућане и госте славе, треба да буде укусно, да се кроз њега добије и материјални и духовни благослов.
Састојци за славско жито:
- 500 грама пшенице белије
- 400 грама кристалног шећера
- 400 грама млевених ораха
- 2 кесице ванилин шећера
- 1/2 плода мускатног орашчића
Ко не воли арому мускатног орашчића може слободно да га изостави из рецепта, мада се он врло мало и ставља. Битно је да се употребљава пшеница белија и да имате што бољи орах, добро очишћен и без љуспица.
Припрема: Пола килограма пшенице белије пребрати од каменчића и кукоља, сипати у експрес лонац и прелити водом, па оставити да преноћи. Сутрадан потопљено жито испрати у неколико вода, да изађе прљавштина и добро скувати у експрес лонцу. Када је пшеница скувана, пустити је да се охлади и док је још млака, процедити је али је не испирати! То је једна од тајни, пшенични скроб треба да остане са житом. Када сте процедили жито, још док је топло, самлети га у блендеру, мултипрактику или на машини за млевење меса. Не треба да се сувише ситно меље, боље је да пшеница буде крупније млевена, да има волуминозност. То је друга тајна најбољег рецепта за славско жито.