Beličasti sekret i UPORAN SVRAB u intimnoj regiji – Prvi SIMPTOMI KANDIDE i kako da je lečite, ove namirnice STROGO ZABRANJENE
Kandida je jedna od najupornijih gljivica, nalazi se i u našem organizmu, i praktično svuda oko nas, a može da izazove jaku infekciju.
Kandida je gljivica, zapravo oblik kvasca, a veoma mala količina ove gljivice normalno živi u ljudskom organizmu (ustima i crevima). Koji je njen glavni posao? Gljiva kandida pomaže pri varenju i apsorpciji nutrijenata.
Ali kada se prekomerno proizvede, tj. kada se kandida prekomerno namnoži, tada dovodi do zdravstvenih tegoba. Tako može da razbije zid creva i prodre u krvotok – oslobađajući toksične nusprodukte u vaše telo i da izazove sindrom curenja creva i kandidijazu.
Ovakvo stanje naziva se infekcija kandidom. Prekomerno razmožavanje kandide u organizmu zapravo može dovesti do mnogih različitih zdravstvenih problema, od probavnih, pa sve do depresije. Sa druge strane, infekcija kandidom može da zahvati takoreći sve delove tela.
Poznati kiropraktičar tvrdi da je ovaj NAPITAK "TUŠ ZA CREVA": Gotov je za 15 MINUTA, a potrebna su samo tri sastojka!
PREKRŠILA ZAKON, SKINULA HIDŽAB i obukla MINI-SUKNJU: Stil arapske princeze njen narod smatra VULGARNM i neprikladnim
Dobra vest je da zdrave bakterije u vašim crevima obično održavaju nivoe kandide pod kontrolom. Međutim, nekoliko faktora može prouzrokovati rast populacije kandide izvan kontrole:
- Preterana konzumacija hrane bogate ugljenim hidratima i rafinisanim šećerima
- Konzumiranje puno alkohola
- Uzimanje oralnih kontraceptiva
- Ishrana bogata blagotvornim fermentisanim namirnicama (kao što su Kombucha, kiseli kupus i kiseli krastavci)
- Život pod preterano stresnim okolnostima
- Uzimanje antibiotika koji su uništili previše nama prijateljskih bakterija
- Pad imuniteta iz bilo kojih razloga.
Kandida u ustima
Oralnu kandidijazu najčešće uzrokuje Candida albicans koja je kod mnogih zdravih osoba prisutna u usnoj duplji kao deo fiziološke flore.
Uzročnici nastanka oralne kandidijaze mogu biti neadekvatna ishrana, dijabetes, dugotrajna upotreba antibiotika i citostatika, ali su mnogo češći uzrok infekcije lokalni uzročnici poput neredovne i neodgovarajuće oralne higijene, prekomerne upotrebe cigareta i alkohola, itd. O simptomima ove infekcije pričali smo sa stomatologom Stefanom Knežević.
– Oralna kandidijaza se obično ispoljava kroz bele naslage na ždrelu, nepcu i jeziku. Takođe, može se javiti i neprijatan zadah i osećaj peckanja i bola na jeziku. U ranom stadijumu kandidijaza ne mora da daje nikakve simptome, s pogoršanjem bolesti mogu se javiti neki od simptoma kao što su: bele ili žute mrlje na untrašnjosti obraza, jezika, desni, usana. Krvarenje, ako se te mrlje oštete. Osećaj gorčine ili peckanja u ustima. Teškoća u gutanju, gubitak ukusa. Crvenilo i iritacija sluzokože ispod protetskih radova. Suvoća i ispucalost kože na uglovima usana.., rekao je doktor.Foto: Shutterstock
Kandida u gastrointestinalnom traktu
Glavnu ulogu u nastanku crevne kandidijaze igra neadekvatna ishrana koja se bazira na belom šećeru i brašnu, gaziranim i kofeinskim napicima. Takođe, treba znati i da alkohol doprinosi nekontrolisanom razmnožavanju ove gljivice.
Pored neadekvatnog režima ishrane, crevnoj kandidijazi doprinosi i hroničan stres, dugoročna upotreba antibiotika, ili bilo koji faktori koji dovode do slabljenja imunog sistema.
O simptomima ove infekcije razgovarali smo sa nutricionistkinjom Ivanom Šarčević.
– Crevna kandidijaza se može ispoljiti kroz gasove i nadimanje, svrab perianalne regije, problemima sa varenjem, sluz u stolici i loš zadah.
Pojedine studije su došle do zaključka da prisustvo prevelikog broja kandide u crevima može dovesti do hroničnih zapaljenja sluznice creva, kao što je Kronova bolest., rekla je ona.
Kod ove kandide postoji specijalan režim ishrane koji mora da se ispoštuje.
Zabranjeno je:
- Veoma slatko voće (groždje, lubenica, dinja i mango), suvo voće, zaslađeni voćni sokovi, voće sa konzervansom);
- Namirnice od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolače, biskvite, testenine), beli pirinač i oljušteni krompir;
- Hrana koja sadrži gljivice kao pekarski i pivski kvasac, pekarske proizvode sa kvascem, zrele sireve i budjave sireve;
- Pečurke;
- Kikiriki;
- Sirće, majonez, senf, dresing za salatu, kečap, soja umak, kiseli krastavci i ukiseljeni proizvodi;
- Alkohol;
- Izbegavati antibiotike i lekove na bazi kortizona (ako je moguće) za vreme dijetoterapije.
Dozvoljeno je:
- 1-2 sveže voćke koje ne spadaju u grupu veoma slakog voća;
- Namirnice od brašna od celog zrna pšenice, u umerenoj količini, se može unositi, takodje krompir sa ljuskom, smedji ili integralni pirinač, integralne testenine (ima ih u prodavnicama zdrave hrane i većim supermarketima) i integralna peciva;
- Mlečni proizvodi, osim ukoliko postoji alergija na njih. Jogurt i acidofilni napitci imaju prednost nad mlekom i sirevima;
- Kafa i jaki čajevi u minimalnim količinama;
- Esencijalna ulja, posebno omega-3 kiselina ( riblja ulja, morske ribe: losos, skuša, tunjevina u ulju, sardine u ulju, itd.). Ukoliko se navedene namirnice ne koriste dovoljno, treba uzeti suplemente tj. omega 3 kiseline u vidu kapsula.
Kandida u reproduktivnom traktu
Vaginalna kandidijaza je jedna od najčešćih upala sluznice vagine (vaginitisa). Među najučestalijim uzročnicima kandidijaze nalazi se Candida albicans, a nešto ređe i Candida glabrata. Kod zdravih ženskih osoba, kandida je prisutna u sluznici vagine i ne izaziva nikakve tegobe, osim ako ne dođe do njenog prekomernog razmnožavanja. Prekomeran rast kandide, u tom slučaju, može biti izazvan padom imuniteta, nekontrolisanom i dugoročnom upotrebom antibiotika, upotrebom vaginalnih irigatora (ispiranjem vagine), parfimisanim higijenskim sprejevima i sintetičkim vešom.
Iako kod nekih žena vaginalna kandidijaza može biti potpuno asimptomatska, u većini slučajeva je praćena intenzivnim svrabom u predelu vulve, iritacijom vagine, gustim beličastim sekretom bez mirisa.
Vaginalna kandidijaza može biti veoma uporna sa čestim recidivima.
Kod osoba muškog pola, kandidijaza intimnih delova može se ispoljiti kroz svrab glansa i prepucijuma, crvenkaste promene na glansu ili beličasti iscedak.
Sistemska kandidijaza
Sistemska kandidijaza predstavlja najozbiljniji vid prekomernog razmnožavanja kandide u organizmu.
Za razliku od lokalnih kandidijaza o kojima je već bilo reči, sistemska kandidijaza zahvata ceo organizam, čineći je veoma opasnom po zdravlje. Tom prilikom, kandida može prodreti do dubljih tkiva i izazvati: endokarditis (zapaljenje srčanih zalizaka), vensku trombozu, konjuktivitis, neutropeniju, itd.
Prisustvo hroničnih oboljenja (HIV / AIDS, dijabetes, autoimuna oboljenja poput Hašimoto tireoiditisa ili lupusa) dovodi do slabljenja imuniteta i predstavlja poseban faktor rizika od sistemske kandidijaze. Ukoliko do nje dođe, kandida dospeva u krvotok obolele osobe odakle se može proširiti na gotovo sve organe.
Sistemsku kandidijazu karakterišu hroničan umor, osećaj slabosti u mišićima, iscrpljenost, manjak koncentracije, razdražljivost, osipi i ekcemi, ali i svi ostali gorenavedeni simptomi svojstveni lokalnim kandidijazama.
Lečenje kandide
Terapija se može sprovoditi antimikoticima. Uz to se primenjuje i simptomatska terapija u zavisnosti od simptoma, a kod intestinalne kandidijaze i hidrokolonoterapija. Važno je uraditi sledeće: zaustaviti dalje razmnožavanje gljivica, uspostaviti prijateljske bakterije i izlečiti creva, tako da kandida više ne može ući u krvotok, piše portal Stetoskop.
Ishrana
Poželjno je izbaciti iz ishrane: testa i peciva od belog brašna, sva gazirana pića, ne koristiti pivski kvasac, slatko mleko, kompleks vitamina B, jako kisela jela (sa esencijama i veštačkim konzervansima), izbaciti ili drastično smanjiti u ishrani čokoladu, torte, kolače, izbaciti alkohol, nikotin i kafu, radi bržeg oporavka.
Koristiti integralni hleb i peciva, samo prirodne sokove (gusti ili bistri), što više beli luk, jogurt i kiselo mleko (probiotski), prirodne multivitamine i minerale, selen i vitamin C, jabukovo sirće, prirodni med i džemove bez konzervansa.