Беличасти секрет и УПОРАН СВРАБ у интимној регији – Први СИМПТОМИ КАНДИДЕ и како да је лечите, ове намирнице СТРОГО ЗАБРАЊЕНЕ
Кандида је једна од најупорнијих гљивица, налази се и у нашем организму, и практично свуда око нас, а може да изазове јаку инфекцију.
Кандида је гљивица, заправо облик квасца, а веома мала количина ове гљивице нормално живи у људском организму (устима и цревима). Који је њен главни посао? Гљива кандида помаже при варењу и апсорпцији нутријената.
Али када се прекомерно произведе, тј. када се кандида прекомерно намножи, тада доводи до здравствених тегоба. Тако може да разбије зид црева и продре у крвоток – ослобађајући токсичне нуспродукте у ваше тело и да изазове синдром цурења црева и кандидијазу.
Овакво стање назива се инфекција кандидом. Прекомерно разможавање кандиде у организму заправо може довести до многих различитих здравствених проблема, од пробавних, па све до депресије. Са друге стране, инфекција кандидом може да захвати такорећи све делове тела.
Познати киропрактичар тврди да је овај НАПИТАК "ТУШ ЗА ЦРЕВА": Готов је за 15 МИНУТА, а потребна су само три састојка!
ПРЕКРШИЛА ЗАКОН, СКИНУЛА ХИЏАБ и обукла МИНИ-СУКЊУ: Стил арапске принцезе њен народ сматра ВУЛГАРНМ и неприкладним
Добра вест је да здраве бактерије у вашим цревима обично одржавају нивое кандиде под контролом. Међутим, неколико фактора може проузроковати раст популације кандиде изван контроле:
- Претерана конзумација хране богате угљеним хидратима и рафинисаним шећерима
- Конзумирање пуно алкохола
- Узимање оралних контрацептива
- Исхрана богата благотворним ферментисаним намирницама (као што су Kombucha, кисели купус и кисели краставци)
- Живот под претерано стресним околностима
- Узимање антибиотика који су уништили превише нама пријатељских бактерија
- Пад имунитета из било којих разлога.
Кандида у устима
Оралну кандидијазу најчешће узрокује Цандида албицанс која је код многих здравих особа присутна у усној дупљи као део физиолошке флоре.
Узрочници настанка оралне кандидијазе могу бити неадекватна исхрана, дијабетес, дуготрајна употреба антибиотика и цитостатика, али су много чешћи узрок инфекције локални узрочници попут нередовне и неодговарајуће оралне хигијене, прекомерне употребе цигарета и алкохола, итд. О симптомима ове инфекције причали смо са стоматологом Стефаном Кнежевић.
– Орална кандидијаза се обично испољава кроз беле наслаге на ждрелу, непцу и језику. Такође, може се јавити и непријатан задах и осећај пецкања и бола на језику. У раном стадијуму кандидијаза не мора да даје никакве симптоме, с погоршањем болести могу се јавити неки од симптома као што су: беле или жуте мрље на унтрашњости образа, језика, десни, усана. Крварење, ако се те мрље оштете. Осећај горчине или пецкања у устима. Тешкоћа у гутању, губитак укуса. Црвенило и иритација слузокоже испод протетских радова. Сувоћа и испуцалост коже на угловима усана.., рекао је доктор.Фото: Shutterstock
Кандида у гастроинтестиналном тракту
Главну улогу у настанку цревне кандидијазе игра неадекватна исхрана која се базира на белом шећеру и брашну, газираним и кофеинским напицима. Такође, треба знати и да алкохол доприноси неконтролисаном размножавању ове гљивице.
Поред неадекватног режима исхране, цревној кандидијази доприноси и хроничан стрес, дугорочна употреба антибиотика, или било који фактори који доводе до слабљења имуног система.
О симптомима ове инфекције разговарали смо са нутриционисткињом Иваном Шарчевић.
– Цревна кандидијаза се може испољити кроз гасове и надимање, свраб перианалне регије, проблемима са варењем, слуз у столици и лош задах.
Поједине студије су дошле до закључка да присуство превеликог броја кандиде у цревима може довести до хроничних запаљења слузнице црева, као што је Кронова болест., рекла је она.
Код ове кандиде постоји специјалан режим исхране који мора да се испоштује.
Забрањено је:
- Веома слатко воће (грожђе, лубеница, диња и манго), суво воће, заслађени воћни сокови, воће са конзервансом);
- Намирнице од белог брашна (бели хлеб и пециво, торте, колаче, бисквите, тестенине), бели пиринач и ољуштени кромпир;
- Храна која садржи гљивице као пекарски и пивски квасац, пекарске производе са квасцем, зреле сиреве и буђаве сиреве;
- Печурке;
- Кикирики;
- Сирће, мајонез, сенф, дресинг за салату, кечап, соја умак, кисели краставци и укисељени производи;
- Алкохол;
- Избегавати антибиотике и лекове на бази кортизона (ако је могуће) за време дијетотерапије.
Дозвољено је:
- 1-2 свеже воћке које не спадају у групу веома слаког воћа;
- Намирнице од брашна од целог зрна пшенице, у умереној количини, се може уносити, такође кромпир са љуском, смеђи или интегрални пиринач, интегралне тестенине (има их у продавницама здраве хране и већим супермаркетима) и интегрална пецива;
- Млечни производи, осим уколико постоји алергија на њих. Јогурт и ацидофилни напитци имају предност над млеком и сиревима;
- Кафа и јаки чајеви у минималним количинама;
- Есенцијална уља, посебно омега-3 киселина ( рибља уља, морске рибе: лосос, скуша, туњевина у уљу, сардине у уљу, итд.). Уколико се наведене намирнице не користе довољно, треба узети суплементе тј. омега 3 киселине у виду капсула.
Кандида у репродуктивном тракту
Вагинална кандидијаза је једна од најчешћих упала слузнице вагине (вагинитиса). Међу најучесталијим узрочницима кандидијазе налази се Цандида албицанс, а нешто ређе и Цандида глабрата. Код здравих женских особа, кандида је присутна у слузници вагине и не изазива никакве тегобе, осим ако не дође до њеног прекомерног размножавања. Прекомеран раст кандиде, у том случају, може бити изазван падом имунитета, неконтролисаном и дугорочном употребом антибиотика, употребом вагиналних иригатора (испирањем вагине), парфимисаним хигијенским спрејевима и синтетичким вешом.
Иако код неких жена вагинална кандидијаза може бити потпуно асимптоматска, у већини случајева је праћена интензивним сврабом у пределу вулве, иритацијом вагине, густим беличастим секретом без мириса.
Вагинална кандидијаза може бити веома упорна са честим рецидивима.
Код особа мушког пола, кандидијаза интимних делова може се испољити кроз свраб гланса и препуцијума, црвенкасте промене на глансу или беличасти исцедак.
Системска кандидијаза
Системска кандидијаза представља најозбиљнији вид прекомерног размножавања кандиде у организму.
За разлику од локалних кандидијаза о којима је већ било речи, системска кандидијаза захвата цео организам, чинећи је веома опасном по здравље. Том приликом, кандида може продрети до дубљих ткива и изазвати: ендокардитис (запаљење срчаних зализака), венску тромбозу, коњуктивитис, неутропенију, итд.
Присуство хроничних обољења (ХИВ / АИДС, дијабетес, аутоимуна обољења попут Хашимото тиреоидитиса или лупуса) доводи до слабљења имунитета и представља посебан фактор ризика од системске кандидијазе. Уколико до ње дође, кандида доспева у крвоток оболеле особе одакле се може проширити на готово све органе.
Системску кандидијазу карактеришу хроничан умор, осећај слабости у мишићима, исцрпљеност, мањак концентрације, раздражљивост, осипи и екцеми, али и сви остали горенаведени симптоми својствени локалним кандидијазама.
Лечење кандиде
Терапија се може спроводити антимикотицима. Уз то се примењује и симптоматска терапија у зависности од симптома, а код интестиналне кандидијазе и хидроколонотерапија. Важно је урадити следеће: зауставити даље размножавање гљивица, успоставити пријатељске бактерије и излечити црева, тако да кандида више не може ући у крвоток, пише портал Стетоскоп.
Исхрана
Пожељно је избацити из исхране: теста и пецива од белог брашна, сва газирана пића, не користити пивски квасац, слатко млеко, комплекс витамина Б, јако кисела јела (са есенцијама и вештачким конзервансима), избацити или драстично смањити у исхрани чоколаду, торте, колаче, избацити алкохол, никотин и кафу, ради бржег опоравка.
Користити интегрални хлеб и пецива, само природне сокове (густи или бистри), што више бели лук, јогурт и кисело млеко (пробиотски), природне мултивитамине и минерале, селен и витамин Ц, јабуково сирће, природни мед и џемове без конзерванса.