Ovo su CENE RIBE u RIBARNICAMA - Šaran PAPRENO SKUP, a evo koja je vrsta najjeftinija
Pred nama je Sveti Nikola i ostatak posta. Ukoliko ste se pitali koju ribu da izaberete za trpezu, možda će vam cene pomoći u donošenju odluke.
Uveliko je počela sezona slava, a počeo je i Božićni post koji traje do 6. januara. Tradicionalne vrste šaran i som su višestruko poskupeli, pa se naši domaćini okreću drugim vrstama ribe koje imaju znatno nižu cenu.
Evo koju vrstu ribe Srbi najviše kupuju u ovom delu godine i kako se kreću cene ribe na jdnoj beogradskoj gradskoj pijaci.
- Srbi uglavnom najviše kupuju šarana i soma, međutim, pošto su som i šaran veoma poskupeli, skoro pa 100 odsto, tako da su se oni okrenuli pastrmci, oradi, brancinu - više morskom program nego rečnom - objašnjava Nemanja iz lokalne ribarnice.
Bliži se SVETI NIKOLA, koju RIBU ODABRATI za slavsku trpezu? Evo koja je NAJZAHVALNIJA za pripremu, a koja je prema BIBLIJI NEČISTA i treba je izbegavati
Ima POGRDNO ZNAČENJE - Svi ovako nazivaju pravoslavne sveštenike, a zapravo je izraz nepoštovanja
Kako prepoznati kvalitetnu i svežu ribu?
Ipak, kako ističe prodavac, naša riba je daleko kvalitetnija od one koja je uvežena iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Na pitanje kako prepoznati svežu ribu, Nemanja objašnjava:
- Ili pomoću škrga koje se nalaze u glavi ribe koje moraju da budu jarko crvene ili po očima koje moraju da budu bistre kao da je u pitanju živa riba. Takođe, u slučaju rečne ribe ne sme da se kupuje riba bez sluzi. Sluzava rečna riba je sveža, savetovao je sagovornik.
Takođe, sveži fileti ne smeju imati jak miris. Ukoliko fileti imaju užegao ili pojačan "riblji" miris nisu za upotrebu.
Konkretno trenutna cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama iznosi manje od 1.000 dinara, tačnije 990, dok je orada 1.480. Kada je reč o ceni soma iz druge ribarnice su nam rekli da zamrznuti iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Svakako skuplji od pastrmke i orade.